Dissabte, 20 d'abril de 2024
sisco farràs

Sisco Farràs rep el premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional

Impulsor de les botigues-museu de Salàs de Pallars, Farràs té una llarga trajectòria en la preservació del patrimoni etnològic pallarès

Redacció 22 de gener de 2018 a les 10:20
L'Associació Cultural Joan Amades (ACJA) ha entregat, aquest diumenge, el premi Joan Amades 2017 de la Cultura Popular i Tradicional a l'historiador de Salàs de Pallars, Francesc Farràs. L'entitat ha volgut reconèixer la dedicació per preservar el patrimoni etnològic des de l'àmbit local, que l'ha dut a crear les Botigues Museu de Salàs

De fet, l'entrega del premi és va dur a terme a una d'aquestes botigues recuperades per Farràs: el colmado Ultramarinos & Coloniales, que es va omplir de veïns durant l'acte. També van participar-hi l'alcalde de la població, Francesc Borrell, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco.

Entre tots els aspectes que ha valorat la Junta de l'ACJA a l'hora d'atorgar el premi s'ha tingut en compte la trajectòria incansable, persistent i desinteressada de Sisco Farràs dins el col·leccionisme de béns de consum d'ús quotidià i que ha contribuït enormement a preservar el patrimoni etnològic del Pallars i a divulgar-lo.
 
Conegut popularment com a Sisco, Farràs és historiador i professor (ara jubilat). Va començar la seva tasca com a col·leccionista fa uns 25 anys quan els seus pares van tancar el colmado i la fleca que regentaven i li van donar les prestatgeries. Mica en mica les va anar omplint de productes d'altres establiments que tancaven fins a acumular una àmplia col·lecció on s'hi han sumat cartells i envasos des de la segona meitat del segle XIX fins a les acaballes del franquisme que permeten fer tot un recorregut en el temps. 

Aquest projecte de recuperació de la memòria de l'antic comerç és visitable des de fa set anys al Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç (CIAC) a Salàs de Pallars, gràcies a l'esforç i la perseverança d'en Sisco Farràs i a la posterior implicació de l'Ajuntament. Amb el temps s'han anat ampliant els espais i actualment compta amb 8 botigues-museu recreades: barberia, ultramarios & coloniales, farmàcia, cafè, merceria-perfumeria, estanc, quiosc i impremta.

L’ACJA atorga anualment aquest premi amb l’objectiu de prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que han destacat en l'estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana. En les darreres edicions han estat premiats el Museu Etnològic de Barcelona (2016), Nemesi Solà (2015) Ramona Violant (2014), el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (2013), Els Comediants (2012) i Joan López Ensenyat (2011).
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació