Dijous, 25 d'abril de 2024
transport

El servei de taxi «Passem el Cantó» compleix 20 anys amb més de 48.000 passatgers

Uneix les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell i té parada a tretze poblets de la ruta

ACN 17 de novembre de 2017 a les 10:48
El taxista i una passatgera, a punt d'iniciar el viatge | ACN
El servei de taxi a la demanda 'Passem el Cantó', que uneix les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, complirà aquest diumenge vint anys. Durant aquest temps ha transportat a un total de 48.092 passatgers. La majoria són veïns dels petits poblets per on passa la ruta; un total de tretze.

Josep Colom, taxista de 'Passem el Cantó', ha explicat que durant els mesos d'estiu el perfil de passatger canvia i són turistes. En aquests vint anys s'han realitzat 24.143 viatges que traduït amb quilòmetres suposa haver superat la xifra d'un milió de quilòmetres. La bona acollida per part de la població va fer que en cinc anys és passes de dos viatges a la setmana -dilluns i dissabte- a quatre de diaris.

La particularitat del servei és que és sota demanda. El passatger ha de telefonar el dia anterior del viatge al taxista per reservar el seu seient. En cas de no tenir reservada cap plaça, el taxi no fa el servei. El taxista ha reconegut que de fer aquesta ruta cada dia, durant vint anys, pràcticament se la sap de memòria i fins i tot ha comptat les corbes que hi ha; unes 150.

Colom ha explicat que aquest servei dona resposta a molta gent gran que viu en petits pobles i que no disposa de carnet de conduir o vehicle. Com el cas de l'Hilari Carrera, un usuari de 'Passem el Cantó,' que ha manifestat que va més còmode amb taxi que amb el seu cotxe particular donat que el Port del Cantó és una carretera molt sinuosa.

El servei, subvencionat per Transports de la Generalitat, es va posar en funcionament fa dues dècades per donar resposta als joves del Pallars que anaven a estudiar a la Seu d'Urgell. Un exemple és el de la Noèlia Marcial, una jove de 18 anys de Sort que estudia a la Seu d'Urgell, i que ha explicat que aquest transport li va molt bé per poder anar cada dia a l'institut.

Sort, Embonui, Vilamur, Soriguera, Llagunes, Rubió Guils del Cantó, Canturri, Pallerols del Cantó, Cassovall, Avellanet, Parròquia d'Hortó, Adrall i la Seu d'Urgell són els pobles que tenen parada. Per celebrar la posada en funcionament del servei fa vint anys, aquest diumenge es farà una celebració al cap del Port del Cantó, just al pas d'una comarca a l'altra.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació