Dijous, 25 d'abril de 2024
recerca

Joan Ramon Piqué presenta el treball guanyador de la 6a Beca del Pallars Jussà

Es tracta d’un projecte sobre les quadres senyorials al Pallars i l’Alta Ribagorça

Redacció 9 de novembre de 2017 a les 10:05
Imatge de la conferència a l’Epicentre de Tremp | Arxiu Comarcal Pallars Jussà
Unes setanta persones van assistir el passat divendres, a l’Epicentre de Tremp, per escoltar la conferència de l’historiador de Vilaller, Joan Ramon Piqué, guanyador de la passada edició de la beca Mossèn Jesús Castells i Serra, que portava per títol Les Quadres senyorials i els petits senyors jurisdiccionals a l’Alta Ribagorça i als Pallars.

La conferència va estar presentada pel catedràtic d’història medieval de la UdL, Jordi Bolòs. Durant la mateixa, Piqué va explicar què era una quadra, els diferents orígens històrics, les característiques i elements que defineixen aquestes quadres i el com una quadra desapareix i el seu territori passa a formar part del terme d’una vila o d’un poble.

Finalment, Piqué va presentar un breu inventari de més de 220 quadres identificades entre els segles XI al XIX a les comarques dels Pallars i de l’Alta Ribagorça. Està previst publicar aquest treball al febrer de l’any 2018.

La beca, de caràcter anual, està dotada amb 3.000 euros i la publicació del treball. Està organitzada conjuntament entre l'Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

El seu objectiu fonamentalment es premiar al millor projecte de recerca inèdit sobre història i a qualsevol altre àmbit d’estudi que se centrin en els fons documentals ingressats a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació