Dissabte, 20 d'abril de 2024
aigua

La CUP denuncia que l’aigua de Montcortès no és apta per al consum

La formació es basa en l’anàlisi emesa per la Diputació de Lleida, que conclou que l’aigua supera els valors paramètrics de bacteris fecals | L’Ajuntament ha construït un nou dipòsit per solucionar-ho i ara espera la contraanàlisi que confirmi el bon estat de l’aigua

Jordi Ubach Llorens 23 d'agost de 2017 a les 13:37
El poble de Montcortès capta l’aigua de l’estany | Casa Leonardo
La CUP Pallars ha denunciat davant l’Agència de Salut Pública de Catalunya que l’aigua de boca del poble de Montcortès, al municipi de Baix Pallars, no és apta pel consum humà. Lamenta, a més, que el consistori no informi als veïns que l’aigua que arriba a les cases supera els valors paramètrics de bacteris fecals. La formació cupaire es basa en l’informe analític emès per la Unitat d’Aigües de la Diputació de Lleida.

En concret, les anàlisis efectuades pel laboratori Ilersap indiquen que se superen els valors de bacteris coliforms (752 UFC/100 mg, quan el màxim tolerat és 10), del bacteri Escherichia Coli (5 UFC/100 mg, quan el màxim tolerat és 0) i del recompte de colònies a 22ºC (112 UFC/100 ml, quan el màxim tolerat és 100), d’acord amb el que estableixen els Criteris de Vigilància i Control Sanitaris de les Aigües de Consum Humà de Catalunya.

La formació insta a la Generalitat a què es prenguin les mesures pertinents per abastir Montcortès d’aigua potable apta pel consum humà, que s’informi degudament a la població de la situació i que es depurin les responsabilitats que es puguin derivar de les accions “que atempten contra la salut pública".

Segons explica la CUP en un comunicat, els veïns de Montcortès es queixen des de fa temps que l’aigua que surt de les aixetes -captada directament de l’estany de Montcortès i clorada per a destinar-la al consum humà- fa mala olor. Denuncien, a més, que alguns veïns del poble pateixen diarrees i mals de panxa de forma reiterada en els darrers mesos.

Davant aquesta situació, una veïna va sol·licitar a l’Ajuntament de Baix Pallars un informe dels resultats analítics de l’aigua de boca del poble, amb els resultats citats en anteriors paràgrafs. La mateixa veïna va sol·licitar per escrit al consistori que informés de la situació de manera immediata als veïns de Montcortès, però explica que a dia d’avui l’Ajuntament no s’ha pronunciat.

Nou dipòsit

En declaracions a Pallars Digital, l’alcalde de Baix Pallars, Josep Maria Semino, ha confirmat que l’aigua no va sortir apta en l'última anàlisis, la mostra de la qual es va prendre el 12 de juliol. Semino ha indicat que ha fallat el clorador de l’aigua i que el consistori va iniciar fa cinc mesos la construcció d’un nou dipòsit que, segons l’alcalde, està en marxa des de fa 15 dies. Aquest nou dipòsit compta amb nova maquinària que permet filtrar millor l’aigua.

Segons Semino, ara l’Ajuntament de Baix Pallars està esperant la contraanàlisi que confirmi que l’aigua ja surt perfectament filtrada. Montcortès s’abasteix des de fa uns cinc anys de l’aigua de l’estany a través d’una captació que deriva l’aigua a un dipòsit on és clorada per a destinar-la al consum humà.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació