Dijous, 25 d'abril de 2024
Mossegada de salut

Què ens diuen les etiquetes?

La nutricionista Laura Espia ens explica quina informació dels aliments podem descobrir llegint les etiquetes

Laura Espia 22 d'agost de 2017 a les 11:31
"Hola Laura, moltes vegades vaig al supermercat i quan em decideixo a llegir les etiquetes dels productes no acabo d'entendre-les. Pots explicar-me com entendre tots aquells números? Moltes gràcies!
P.P.G.
 
És molt important interpretar les etiquetes del producte alimentari per conèixer que és exactament el que consumim. Primer, hauríem de fixar-nos en la llista d'ingredients del producte. Aquests estan ordenats de major a menor pes. Això vol dir que els primers ingredients són els que conté el producte en major quantitat i per tant dona una "pista" d'on provenen les calories.

Per exemple, si aquesta llista comença amb els ingredients maltodextrina, xarop de glucosa o sucre, hauríem de tenir en compte que la majoria de les calories que provenen del producte són a base de sucres, i  per tant, no recomanables en el dia a dia de la nostra dieta.
 
Després hauríem de fixar-nos en l'apartat d'informació nutricional del producte, allà ens desglossa tota la informació del producte.
 
1. Mida de la porció: És una dada que defineix el fabricant, donant una "recomanació" del que hauria de ser una ració del producte que volem consumir, ocasionant de vegades una estratègia perquè consumim més aliment fent les porcions més grans. En aquest cas seria important sobretot en els "snack", ja que per exemple en bosses de pipes o patates posen la informació nutricional per porció de 30 g (més o menys) de producte però hem de tenir en compte que el paquet conté fins a 300g. Així que vigilem-ho! 
 
2. Valor energètic (calories): Malauradament aquest sol ser el primer (i de vegades únic) número que mirem. En comptes de preguntar-nos si algun aliment engreixa, pregunta't si alimenta. Hem de tenir en compte que les calories venen donades per 100gr de producte, així que és convenient calcular les calories que ingerim en base a la porció que menjarem.

3. Fibra: En principi com més fibra tingui el producte menor és el seu índex glucèmic i menor el seu impacte en la insulina, però de nou, no és el mateix la fibra present en els aliments de forma natural que l'afegit artificialment per poder promocionar el producte com "alt en fibra". Si veus paraules com polidextrosa, inulina o oligofructosa en els ingredients, és fibra afegida.
 
Diàriament hem de consumir al voltant de 30 grams de fibra. Per això, un producte amb bona proporció de fibra ha de contenir aproximadament 10 grams de fibra per cada 100 grams de producte.
 

Les etiquetes dels aliments ens poden donar molta informació


 
4. Greix: L'etiqueta indica l'aportació total de greixos, individualitzant els greixos saturats i els greixos trans. Els greixos trans moltes vegades no estan reflectits a la taula, per tant s'aconsella mirar en la llista d'ingredients. Si hi figuren oli vegetal hidrogenat o parcialment hidrogenat, es desaconsella el producte en la dieta diària. 
 
Sobre el contingut de greixos totals:
 
·Es considera alt 20 grams o més per cada 100 grams.
 
·Es considera moderat entre 5 i 20 grams de greix total per cada 100 grams.
 
·Es considera baix quan té menys de 5 grams per cada 100 grams d'aliment.
 
5. Hidrats de Carboni: A vegades aquest valor és més important que les calories o els greixos, ja que els carbohidrats tenen un major impacte en la insulina i per tant en l'acumulació de greix. Si no es diferencia entre quins són hidrats de carboni complexos i quins són sucres o hidrats de carboni simples, una bona estratègia es mirar-ho a la llista d'ingredients  i observar si contenen sucre, fructosa, sacarosa o xarop entre els seus ingredients.

Si figuren aquests noms en la seva llista hem de procurar tenir un consum responsable i limitar-los en el cas de persones amb triglicèrids alts o diabetis.
 
Sobre el contingut de sucre:
 
·Es considera alt 10 grams o més de sucre per cada 100 grams.
 
·Es considera moderat entre 2 i 10 grams de sucre per cada 100 grams.
 
·Es considera baix menys de 2 grams de sucre per cada 100 grams.    
 
6. Dosi diària recomanada: És la ingesta diària recomanada d’un nutrient per mantenir una alimentació saludable. Però sol ser una recomanació agafada "amb pinces" ja que la dosi recomanada està en base a una dieta de 2000 kcal. El problema ve donat perquè aquestes necessitats nutricionals varien segons l'edat, el pes, el moment de la vida -per exemple, en l'embaràs o la lactància- l'activitat física i l'estat de salut de cada persona; i per tant no massa fiable.
 
7. Sodi (Sal): No t'has de preocupar massa del sodi natural dels aliments sinó de l'ús excessiu de sal del fabricant (sobretot en forma de glutamat monosòdic), que fan els productes més estimulants al paladar. El problema, igual que amb el sucre, és que a partir de l'etiqueta no sabem quant sodi és natural i quant afegit.
 
Sobre el contingut de sodi:
 
· Es considera alt 1 gram de sal o més per cada 100 grams o 500 mg de sodi o més per cada 100 grams.
 
· Es considera baix 0,25 grams de sal o menys per cada 100 grams o 100 mg de sodi o menys per cada 100 grams.
 
Recordeu, el més important és llegir la llista d'ingredients, hi podrem trobar tota la informació! Espero que et sigui d'utilitat i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic: lespiamonso@gmail.com.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació