Dimecres, 24 d'abril de 2024
Fauna

S'amplia el coneixement de les poblacions de la sargantana pallaresa

S'han detectat 5 noves localitats d'aquesta espècie catalogada en perill d'extinció

Redacció 29 de juny de 2017 a les 11:22
Exemplar de sargantana pallaresa | Territori
El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha iniciat un nou projecte de seguiment de dues espècies de sargantana: la pallaresa i l'aranesa. Les dues espècies estan incloses al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenacades, catalogades com a "en perill d'extinció", la màxima categoria d'amenaça i, per tant, de protecció. 

El grau d'amenaça segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) de les espècies seria de crític, amb una àrea de distribució menor de 100 quilòmetres quadrats i poblacions molt fragmentades amb un declivi continuat. 

A dia d'avui, la presència de sargantana aranesa al Parc es considera probable, però no està confirmada. Pel que fa a la sargantana pallaresa, es coneix la seva distribució a la zona del massís del Montroig, de la Pica d'Estats i de Capifonts. Per aquest motiu, i amb l'objectiu de confirmar la presència de sargantana aranesa i d'augmentar l'àrea de distribució coneguda de sargantana pallaresa, s'ha iniciat un projecte de prospecció d'aquestes dues espècies.
 
És un treball molt minuciós que requereix de la participació d'un equip de quatre o cinc persones per a cada jornada de camp, que es concentraran durant el mes de juliol. La metodologia de batuda s'adapta molt bé al concurs de voluntaris, on poden participar persones sense grans coneixements sobre aquestes espècies, ja que l'objectiu fonamental de les batudes amb un elevat nombre de persones és augmentar enormement l'àrea prospectada i moure els exemplars dels seus punts de descans per facilitar la seva localització durant la fugida i poder realitzar una identificació correcta de l'espècie.
 
Es pot participar al projecte com a voluntari. Els interessats només han d'enviar un correu electrònic a elisenda.montserrat@gmail.com, indicant l'interès en participar. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació