Divendres, 19 d'abril de 2024
cel nocturn

Uns 80 experts participen a Cellers en el 3r Congrés de Contaminació Lumínica

Durant el Congrés s'iniciarà el treball de preparació de la candidatura del Montsec a la certificació de la "Dark Sky Association"

ACN 28 de juny de 2017 a les 09:18
Autoritats del territori en la presentació del Congrés | Delegació del Govern
Cellers acull, des d'aquest dimarts fins a divendres, el 3r Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica. El Congrés té com a objectiu reunir als experts més prestigiosos del món en la mesura, modelització i estudi de la contaminació lumínica.

Uns 80 experts de 20 països participaran en el Congrés. En total, es realitzaran 56 ponències científiques sobre temes tan diversos com la contaminació lumínica en països com els Estats Units, Canadà, Portugal, Xina i l'Estat espanyol. La conferència inaugural ha anat a càrrec d'Ariadna Garcia, de l'ISGlobal Barcelona, que ha avançat un estudi sobre el risc de càncer de pròstata per l'exposició a les llums artificials durant la nit. 

Responsables polítics de la zona han aprofitat per reunir-se amb els responsables de la "International Dark Sky Association" (IDA), associació internacional que promou la protecció del cel fosc, per iniciar els tràmits d'aquesta important certificació per al territori del Montsec.
 
El Pla Estratègic del Montsec contempla la sol·licitud de ''Qualitat de cel fosc'' a l'IDA, una organització nord-americana fundada l'any 1988, on les seves recomanacions són molt valorades pels astrònoms de tot el món. "Aquesta certificació obrirà la possibilitat que el Montsec pugui accedir al mercat de turisme astronòmic internacional", afirma Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM).
 
El Congrés ha estat organitzat pel Parc Astronòmic Montsec (PAM), la Universitat Comenius de Bratislava, l'Acadèmia de Ciències d'Eslovàquia i el Cegep de Sherbrooke de Quebec a Canadà; i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, els Consells Comarcals de la Noguera i Pallars Jussà i la Red Española de Estudios sobre la Contaminación Lumínica. El "Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica" té caràcter bianual i les anteriors edicions es van realitzar a Eslovàquia (2013) i Canadà (2015).
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació