Divendres, 19 d'abril de 2024
memòria històrica

La Generalitat obre a Figuerola d'Orcau la primera fossa comuna de la Guerra Civil

Ho ha anunciat el conseller Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva

Redacció 19 de juny de 2017 a les 09:37
Raül Romeva, conseller de Relacions Institucionals | Adrià Costa
La Generalitat ha iniciat l'obertura de la primera fossa comuna de la Guerra Civil al municipi de Figuerola d'Orcau, tal com es desprèn del Pla de Fosses presentat pel Govern al gener, mentre que els resultats d'aquesta primera prospecció es presentaran el dimecres. Així ho ha anunciat el conseller de Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, en una entrevista del 3/24, en què ha desvetllat que la Generalitat ja ha iniciat l'obertura d'una fossa comuna al Pallars Jussà.

L'únic municipi en el qual es localitza una fossa comuna recollida en el Pla de Fosses és Figuerola d'Orcau, ja que les actuacions a Gavet de la Conca se centraran en la recollida de restes òssies en superfície, segons el Pla de Fosses. Romeva també ha avançat que la Generalitat té identificades més de 500 fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme i té com a objectiu efectuar 42 accions sobre aquestes fosses i restes ossis abans que acabi 2017.

En paral·lel a l'obertura de fosses comunes la Generalitat també treballa en un banc d'ADN en el qual identifiquen genèticament als familiars dels represaliats, la qual cosa permet crear dues bases de dades: una que agrupa dades dels familiars i una altra de les restes òssies, que permetrà creuar les dades que s'obtinguin per avançar en l'entrega de cossos als familiars.

Per a Romeva, aquesta acció permetrà a la Generalitat "contribuir a la recuperació de la memòria històrica i a consolidar un país i una societat de pau", a més d'assumir la responsabilitat històrica que els correspon, segons ha explicat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació