Divendres, 19 d'abril de 2024
Dansàneu

El Dansàneu omplirà de música els espais d'alt valor patrimonial de les Valls d'Àneu

La 26ena edició del Festival de Cultures del Pirineu incorporarà noves seus i oferirà formació en dansa i música d'arrel | Hi actuaran artistes de la talla de Kepa Junkera, Carles Belda i Sanjosex

Redacció 31 de maig de 2017 a les 09:22
Kepa Junquera i Carles Belda&Sanjosex són alguns dels noms propis del festival | Dansàneu
Dansa, música i patrimoni. Aquests són els eixos de la 26a edició del Dansàneu, Festival de Cultures del Pirineu, que s'ha presentat aquest dimarts a l'Institut d'Estudis Ilerdencs i que de l'1 al 9 de juliol portarà dansa i música de qualitat arreu de les Valls d'Àneu. Els municipis d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d'Àneu seran els escenaris d'una renovada proposta artística que busca posar en valor el patrimoni arquitectònic, artístic i natural de les valls. 

Per a fer-ho, el Dansàneu incorpora com a subseus l'església de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil o la pròpia església de Sant Vicenç a Esterri d'Àneu, a banda de la Santa Maria d'Àneu, ubicada al municipi de La Guingueta, on l'any passat ja es van celebrar els espectacles centrals del festival.

En la presentació, els responsables del festival han destacat la seva voluntat d'anar “més enllà del fet purament artístic" amb l'objectiu de "fer en una proposta amb valor afegit que permeti desestacionalitzar el turisme a les Valls d'Àneu". A més, es preten que el Dansàneu es converteixi en "un reclam per a la descoberta d'espais patrimonials d'altíssim valor", com ho poden ser les esglésies del territori, que s'obriran al públic especialment per acollir les danses i les músiques programades enguany”.

Una de les intencions del Dansàneu és ser viscut en família. És per aquest motiu que bona part dels espectacles estan programats en horari de tarda i vespre, amb l'objectiu de coordinar-se correctament amb l'oferta hostalera de la zona.
 

En la presentació del festival, el ballarí Diego Signner va oferir una dansa sarda Foto: Dansàneu


Entre la programació de l'edició d'aquest any, s'hi poden trobar noms propis com els del basc Kepa Junkera i les seves Sorginak, Carles Belda & Sanjosex amb el projecte Càntut, el Cor de Cambra Francesc Valls de la Catedral de Barcelona o els occitans Verd e blu. 
 
La tradicional cercavila pels carrers d'Esterri d'Àneu o la trobada de gegants pallaresos que clourà aquesta edició del Dansàneu són altres dels incentius d'una proposta que espera aglutinar a l'entorn de la dansa i la cultura d'arrel públic vingut de tot el país.

Formació a les escoles 

Aquesta setmana està tenint lloc la formació a les escoles d'Esterri d'Aneu. Com és habitual, la tasca feta "de portes endins" culminarà aquest divendres amb la tradicional cercavila pels carrers d'Esterri, on els alumnes podran compartir els balls apresos al llarg de la setmana. Aquest 2017 es manté la proposta de fer extensives les classes als alumnes de l’escola bressol amb la voluntat de portar la dansa a tots els cursos i realitzar un treball de fons.

El Dansàneu és un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu amb el suport del Departament de Cultura a través de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals; els ajuntaments dels municpis aneuencs i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. El festival té el patrocini de la Diputació de Lleida i el suport de l'Ecomuseu Valls d'Àneu i de l'Ajuntament de Sort.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació