Divendres, 19 d'abril de 2024
conflicte endesa

Consum defensa el conveni de 1927 i aposta per la mediació en el conflicte de la Vall Fosca

Considera que alguna de les clàusules incloses en els acords signats entre alguns veïns i la companyia podria ser "abusiva" | La CUP interposa un recurs de reposició contra l'acord entre l'ajuntament i Endesa

ACN 8 de maig de 2017 a les 14:11
La directora de l'Agència Catalana de Consum, Montserrat Ribera | ACN
L'Agència Catalana del Consum (ACC) aposta per resoldre a través de la mediació i l'arbitratge la problemàtica que enfronta els veïns de la Torre de Cabdella amb Endesa en relació amb l'IVA que han de pagar pel consum elèctric. Consum considera que alguna de les clàusules incloses en els acords signats entre alguns veïns i la companyia podria ser abusiva.

La directora de l'ACC, Montserrat Ribera, ha explicat que els acords signats per liquidar les factures impagades entre veïns i la companyia arran de la sentència del TSJC, que donava la raó a Endesa en considerar que tributava correctament la taxa, "podrien contenir alguna clàusula abusiva".

Per això, des de Consum s'aposta per la medicació i l'arbitratge per resoldre el conflicte entre ambdues parts ja que, de la mateixa manera que el Ministeri d'Hisenda, entenen que Endesa hauria de facturar l'IVA del contracte col·lectiu del 1927 per la cessió de terrenys comunals i no aplicar-la damunt de la tarifa regulada que fixa el Preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), tal com defensava Endesa i va establir la sentència del TSJC.

Per això, Ribera ha emplaçat tant als veïns afectats com a la companyia subministradora a resoldre a través de la mediació i l'arbitratge les discrepàncies entre ambdues parts. En aquest sentit, ha anunciat que des l'ACC s'enviarà una persona a la Vall Fosca per tal de vetllar per la resolució del conflicte i trobar-hi solucions a través d'aquestes dues vies.

Cal tenir en compte que Endesa ja està inscrita en l'arbitratge de l'Agència Catalana del Consum pel que fa a temes de facturació, tal com ha recordat la directora de l'ACC. 

La CUP presenta un recurs de reposició

La CUP Vall Fosca ha sol·licitat que és deixi sense cap valor ni efecte l'acord de 12 de gener de 2017 signat entre l'Ajuntament i la companyia Endesa, de reconeixement de deute. La CUP el considera "nul de ple dret" i "greument perjudicial" per a l'interès públic. La formació ha donat a conèixer que el consistori va negociar amb Endesa finançar el deute de les factures de l'enllumenat i dependències municipals, assumint un deute de 260.574 euros i renunciant a futures reclamacions en cas que es demostrés la validesa del Conveni de 1927.

La CUP ha afegit que "prèviament a la signatura de l'acord, en data 31/12/2016, l'Ajuntament ja havia pagat a l'empresa la quantitat de 16.193 euros". La formació lamenta que de cap d'aquestes decisions ha estat mai informada en el ple de l'ajuntament.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació