Dijous, 25 d'abril de 2024
sant antoni abad

Tremp celebra Sant Antoni Abad al ritme del Contrapàs i el Pau de Ponts

El tradicional Ball del Contrapàs, protagonitzat pels pagesos de la Conca, va ser l'acte estrella de la jornada

Jordi Ubach Llorens 18 de gener de 2017 a les 12:14
El Ball del Contrapàs, una tradició arrelada a la ciutat | Jordi Ubach
Tremp ha celebrat aquest dimarts la festivitat de Sant Antoni Abad, patró dels pagesos, i ho ha fet amb dos actes tradicionals i molt arrelats a la població: els Tres Tombs, amb la benedicció dels animals i la maquinària agrícola, i el ball del Contrapàs, una dansa protagonitzada pels joves pagesos de la Conca de Tremp i en el decurs de la qual s'ofereix galetes i vi als assistents. 

Aquest esdeveniment de veneració a Sant Antoni, que va ser declarat Bé Cultural d'Interès Local l'any 2009, està organitzat per l'Associació del Ball del Contrapàs, formada per pagesos de Tremp. El ball consisteix a fer una filera d'homes, concretament els fadrins de cada casa de pagès, el darrer dels quals porta una metxa lligada a la part posterior de la cintura. El que va primer ha d'aconseguir encendre aquesta metxa. Es fan tants tombs com és necessari fins que s'arriba a la fita. La peculiaritat és que a cada intent fallit la cua de joves es desplaça a un establiment del nucli per fer un got de vi. 
 

El rector de Tremp beneït un tractor a la plaça de la Creu. Foto: Jordi Uriach


Prèviament va tenir lloc la Missa en honor a Sant Antoni, per més tard fer de mans del rector la benedicció d'animals, tractors i maquinària agrícola des de la plaça de la Creu en els tradicionals Tres Tombs. Entre els dos actes, a les 18:30h, els trempolins van poder gaudir de l'actuació del jove cantautor lleidatà Pau de Ponts, que tot i el fred, va congregar un bon grapat de públic que va cantar les seves versions més conegudes.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació