16 d'abril de 2024
patrimoni

​Alerten del mal estat de l'església de Sant Romà d'Abella

El Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà demana una actuació urgent a la teulada de l'edifici | L'Ajuntament d'Isona ha encarregat un informe per valorar-ne l'afectació, que farà arribar al Bisbat d'Urgell

Jordi Ubach Llorens 12 de gener de 2017 a les 09:29
Vista interior de la teulada de l'església | Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà
El Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà ha engegat una campanya per donar a conèixer el mal estat de la teulada de l'església de Sant Romà d'Abella, nucli del terme municipal d'Isona i Conca Dellà, i el perill que asseguren que això comporta per a l'estructura de l'edifici i els feligresos que s'hi congreguen.

Un arquitecte i un paleta col·laboradors de l'entitat han visitat l'edifici per fer-ne una valoració in situ, i han alertat del perill que suposaria una lleu nevada o les inclemències meteorològiques durant l'hivern. El Centre d'Estudis ha fet arribar aquesta situació a l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i al Bisbat d'Urgell, propietari de l'edifici. 
 

Vista interior de la teulada de l'església de Sant Romà d'Abella. Foto: Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà


L'alcalde d'Isona i Conca Dellà, Constante Aranda, ha explicat que la teulada "està afectada" però dubta si fins el punt d'haver de tancar el recinte. Per aquest motiu, el consistori ha encomanat un informe tècnic, els resultats del qual es faran arribar al Bisbat d'Urgell, que finalment serà qui decideixi si tancar l'església al culte. 

El Centre d'Estudis va sol·licitar el passat mes d'abril la tramitació d'una declaració de BCIL (Bé cultural d'interès local) per a l'edifici, encara sense resolució. Aranda ha assegurat que la declaració s'està tramitant, però ha avisat que d'edificis públics propietat de l'ajuntament "n'hi ha molts", i alguns dels quals "en pitjor estat" que l'església de Sant Romà.
 

L'església de Sant Romà d'Abella, al terme d'Isona i Conca Dellà. Foto: Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació