Divendres, 19 d'abril de 2024
pagesia

Els pagesos tallen la C-13 a la Pobla per denunciar les retallades al camp català

Els ramaders s'han manifestat avui en sis localitats catalanes, entre elles la Pobla de Segur | El sindicat lamenta la proliferació de la fauna salvatge i la retallada de les indemnitzacions compensatòries

Jordi Ubach Llorens 16 de desembre de 2016 a les 16:49
Una vintena de pagesos han tallat la C-13 amb set tractors a la Pobla de Segur | Jordi Ubach
El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha tallat aquest matí sis carreteres del país, principalment al Pirineu, per tal de denunciar la retallada en ajuts a la pagesia i la ramaderia que xifren en 4,5 milions d'euros. Les mobilitzacions s'han fet a la Pobla de Segur, Oliana (l'Alt Urgell), El Pont de Suert (l'Alta Ribagorça), Berga (el Bergueda), Ripoll (el Ripollès) i Cervera (Segarra).

A la Pobla de Segur, el tall s'ha produït a l'alçada del pont del Solà, a un quilòmetre del nucli urbà. Una vintena de pagesos amb set tractors han tallat la C-13 per reclamar a la Generalitat el pagament dels ajuts que els deuen i perquè parin les retallades de les ajudes que reben.

El pagesos denuncien bàsicament les retallades en els ajuts agroambientals i d'indemnitzacions compensatòries, i per reclamar una gestió efectiva de la fauna salvatge, ja que la seva sobrepoblació dificulta l'activitat agrària en les zones de muntanya. Aquesta sèrie de mobilitzacions, sota el títol, "Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia", culminaran amb una gran marxa de tractors el 28 de gener pels carrers de Barcelona.
 
UP denuncia que les explotacions ecològiques de muntanya han perdut sobre el 40% dels ajuts que rebien de l'administració. A més, segons el sindicat, l'administració no ha deixat que hi hagués nous perceptors d'ajudes en ecològica ni que aquells que ja tenien una explotació l'ampliessin.

Segons el sindicat, la suma total de les pèrdues que suposen les retallades en ajuts agroambientals i indemnitzacions compensatòries en totes les comarques que han convocat avui concentracions es de 4.560.000 euros.
 

El tall ha provocat cues i els ramaders han aprofitat per repartir pamflets. Foto: Jordi Ubach


En concret, el UP calcula que al Pallars Jussà l'import ascendeix a 214.255 euros en agroambientals; 509.754 en indemnitzacions compensatòries per zona de muntanya i zona desafavorida del 2014, i 242.821 en l'ajut de les IC del 2015 anunciat per la Direcció General de Desenvolupament Rural.

Al Pallars Sobirà, segons el sindicat, l'import és de 160.221 euros en agroambientals; 472.080 en indemnitzacions compensatòries per zona de muntanya del 2014, i 236.138 en l'ajut de les IC del 2015 anunciat per la Direcció General de Desenvolupament Rural.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació