16 d'abril de 2024
fauna salvatge

Unió de Pagesos es mobilitzarà contra la reintroducció de l'ós i el llop al Pirineu

Els ramaders es manifestaran el proper dia 16 en cinc localitats catalanes, entre elles la Pobla de Segur | El sindicat exigeix al Govern que no augmentin els exemplars d'ós i que no incentivi l'existència del llop

Jordi Ubach Llorens 7 de desembre de 2016 a les 12:33
Imatge de la roda de premsa d'aquest matí a Lleida | Unió de Pagesos
Unió de Pagesos s'ha mostrat contrari a la reintroducció al Pirineu de grans carnívors com l'ós o el llop. El sindicat considera que els atacs de l'ós als ramats de muntanya evidencien que avui en dia no és compatible la seva protecció amb les activitats productives de les comarques de muntanya, ni tan sols fent canvis en la gestió de l'explotació.

A redós de la jornada que el Departament de Territori coorganitza el 13 de desembre a Boí (Alta Ribagorça) sobre "Seguiment i conservació de les poblacions d'ós bru i llop a Catalunya", el sindicat s'ha avançat en una roda de premsa celebrada aquest matí a Lleida per exposar les conseqüències per a la ramaderia de la convivència forçosa amb aquestes espècies.

Unió de Pagesos defensa que la decisió de reintroduir l'ós s'ha de fer d'acord amb la capacitat del medi de mantenir-los sense perjudicar el bestiar domèstic, consultant el territori, articulant mesures preventives per a tots els sectors ramaders i contemplant compensacions efectives pels danys que puguin causar.

En el cas del llop, Unió de Pagesos insta el Govern a no fer cap pas per incentivar-ne la presència a Catalunya; argumenta, amb dades del Ministeri d’Agricultura, que als altres punts de l'Estat on hi ha presència de llop tenen seriosos problemes per compatibilitzar la seva presència no només amb la ramaderia extensiva -moltes explotacions s'han vist forçades a abandonar l'activitat- sinó també amb la seguretat ciutadana.

En els darrers anys, a Catalunya s'han vist llops a l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i el Vallès Oriental. Es creu que es tracta del llop itàlic, que ve d'Itàlia a través de França. Els Agents Rurals, a més, diuen haver vist llop ibèric a les comarques de l'Ebre, provinent del Maestrat i calculen que d'aquí cinc anys es podria instal·lar a totes les comarques de l'Ebre.

A la roda de premsa, també s'ha fet constar que aquest escenari de dificultats per dur a terme l'activitat agrària a muntanya a causa d'una gestió deficient de la sobrepoblació de fauna s'agreuja per les retallades del Govern en determinades línies d'ajut com les adreçades a les produccions ecològiques, les indemnitzacions compensatòries per a zones de muntanya, o les mesures d'agroambient i clima.

Mobilitzacions el 16 de desembre

Per tot plegat, el 16 de desembre, Unió de Pagesos ha convocat mobilitzacions a les comarques de muntanya. Al Pallars, la localitat escollida ha estat la Pobla de Segur. La resta de poblacions on s'han organitzat manifestacions són Berga (Berguedà), Ripoll (Ripollès), Oliana (Alt Urgell) i el Pont de Suert (Alta Ribagorça).

Aquestes mobilitzacions esdevindran el preàmbul de la campanya "Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia", la qual culminarà amb la primera marxa pagesa consistent en una gran tractorada des de diversos punts del territori que confluirà, el 28 de gener, a Barcelona.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació