Dijous, 25 d'abril de 2024
Aigüestortes

Josep Enric Llebot, nou president del Parc Nacional d'Aigüestortes

Substitueix Ruben Farelo, al càrrec durant els darrers cinc anys | Es marca el repte d'aconseguir el foment del turisme de natura, entre els quals la certificació Starlight, i d'implicar el territori en la governança del parc

Jordi Ubach Llorens 1 de desembre de 2016 a les 19:11
Foto de família de tots els membres del Patronat d'Aigüestortes | ACN
El Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha escollit aquest matí Josep Enric Llebot com a nou president de l'organisme, prenent el relleu a Ruben Farelo després de cinc anys al càrrec. Llebot s'ha marcat com a reptes "recuperar i augmentar les dotacions econòmiques que han de permetre poder respondre amb rigor als projectes de conservació i recerca en marxa, i plantejar-ne de nous".

Llebot també ha parlat d'"aconseguir el foment del turisme de natura en el Parc i en la seva àrea d'influència, consensuant amb els agents del territori les línies d'actuació, sempre tenint en compte que s'han de fer compatibles els màxims nivells de protecció amb la voluntat que el Parc sigui un motor de desenvolupament local". 

Un dels reptes serà aconseguir la certificació vinculada a la Unesco "Destinació Turística Starlight", uns espais visitables amb bones condicions per a la contemplació dels estels, atesa la seva protecció de la contaminació lumínica. El Montsec ja disposa d'aquesta distinció.

Llebot és catedràtic de física de la matèria condensada al departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha estat degà de la Facultat de Ciències de la UAB i de la Universitat de Girona (UdG), director del Centre d’Estudis Ambientals, i director del departament de física i vicerector de política econòmica i organització de la UAB.

Entre el 2011 i el 2016 ha estat Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. És membre de l'Institut d’Estudis Catalans, del qual ha estat Secretari Científic, president de la Societat Catalana de Física, membre del consell de la divisió de física ambiental de la Societat Europea de Física, i membre de la Unió Americana de Geofísica i de la Societat Meteorològica Americana.

Actuacions executades i projectades

Durant la reunió del Patronat s'ha aprovat el programa d'actuacions de cara al 2017. En destaca la millora de l'accés de Sant Maurici com a via principal i vial de seguretat; la consolidació i manteniment de l'equip de gestió, especialment als centres d'Espot i Llessui i Senet (Alta Ribagorça), per garantir el bon funcionament dels equipaments, entre altres.
 

Llebot, al centre, és el nou president del patronat d'Aigüestortes. Foto: ACN


Finalment, s'han presentat les principals actuacions executades aquest any. En matèria  de protecció i conservació del patrimoni natural s'han fet nombrosos inventaris i censos d'isard, cabirol, cérvol, gall fer, perdiu blanca i trencalòs. S'ha realitzat el seguiment d'espècies i sistemes naturals, com l'ós bru, ropalòcers, quiròpters, la processionària, o espècies de flora. S'ha dut a terme l'excavació arqueològica de l'Abric d'Obagues de Ratera, i s'han declarat arbres d'interès local.

També s'ha anat fent el seguiment de la qualitat de l'aigua de les fosses sèptiques i de boca dels refugis; s'ha revisat l'impacte ambiental de plans i projectes i de la capacitat d'acollida de zones del Parc; i s'ha fet gestió cinegètica de l'isard. El parc ha continuat amb la gestió d'hàbitats, la restauració d'àrees degradades, i les tasques d'educació ambiental.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació