Dijous, 18 d'abril de 2024
incendis

​Bombers alerta que molts incendis en xemeneies són causats per la mala construcció

L'any 2015 van fer 171 actuacions en incendis d'edificis amb el resultat d'una víctima mortal a les comarques de muntanya

ACN 1 de desembre de 2016 a les 17:33
L'acte s'ha fet al Parc de Bombers de Sort | ACN
La majoria d'incendis en edificis del Pirineu són causats per la incorrecta execució de la construcció, segons ha explicat aquest matí al Parc de Bombers de Sort el cap de la Regió d'Emergències de Lleida, Jordi Solà. En moltes de les construccions de les comarques de muntanya les xemeneies estan mal aïllades i en contacte directe amb la fusta o productes inflamables.

Per això, els Bombers de la Generalitat recomanen seguir unes instruccions redactades pel propi cos que detallen com s'ha de construir el conducte de les xemeneies de les llars de foc. L'any 2015 al Pirineu es van registrar 171 actuacions relacionades amb incendis d'edificis, i en el que portem de 2016 les actuacions han estat 129. 

De les 171 actuacions al Pirineu que van efectuar els Bombers en incendis en edificis durant el 2015; 51 es van fer a la Cerdanya, 33 a l'Alt Urgell, 32 a la Val d'Aran, 31 al Pallars Sobirà, 13 al Pallars Jussà i 11 a l'Alta Ribagorça. Un dels casos a l'Alt Urgell va registrar una víctima mortal.

Els principals consells per evitar incendis a la llar causats per llars de foc estan relacionats amb característiques constructives, el funcionament i el manteniment. Aquests consells van en dues línies: la preventiva, per tal d'evitar els incendis a la llar, i la de l'autoprotecció, amb indicacions de com actuar en els primers moments de patir un incendi a casa, atès que la reacció en aquests primers moments és bàsica.

Solà ha dit que per encendre el foc s'ha d'evitar líquid inflamable, llenya verda, un volum inadequat de llenya i tenir roba a menys d'un metre del foc. Pel que fa al manteniment es recomana fer-lo un cop l'any. I en relació a la construcció els Bombers recomanen fer construccions ben aïllades i allunyades d'elements combustibles.

Aquests consells s'han volgut explicar els dies previs a l'arribada de turistes al Pirineu perquè prenguin consciència de la necessitat de netejar un cop a l'any les xemeneies i utilitzar-les de manera adequada per evitar ensurts.
 

Consulta els consells de seguretat dels Bombers

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació