Dissabte, 20 d'abril de 2024
dis la teva!

Nosaltres el que supliquem és democràcia

Carta de la coordinadora de la JNC de l'Alt Pirineu, Jeannine Abella, sobre el suplicatori de Francesc Homs

Redacció 25 de novembre de 2016 a les 12:10
Dimarts es va aprovar al Congrés de Diputats el suplicatori que permetrà al Tribunal Suprem continuar la causa judicial contra Francesc Homs, o més ben dit contra tots aquells que somiem poder decidir què volem que sigui Catalunya el dia de demà.

Homs és diputat i per tant té la condició d'aforat. Podríem encetar un debat sobre si els diputats i senadors han de tenir immunitat parlamentària o no, però avui el que interessa és el fons de la qüestió. Ser aforat no implica que no es pugui jutjar cap polític sinó que no poden ser ni inculpats ni processats sense una prèvia autorització de la cambra a la que pertanyen: el suplicatori. El Tribunal Suprem considera que hi ha indicis suficients per prosseguir amb la causa penal contra Francesc Homs per la seva implicació en el 9-N i per això dimarts va demanar permís mitjançant un suplicatori.

Aquesta intromissió judicial en un cas polític per part dels jutges del Suprem podria haver estat aturada al Congrés. Hagués estat tan fàcil com votar NO. Al cap i a la fi el dret a l'aforament es va crear per evitar que els polítics siguin perseguits per raons ideològiques però al PP, PSOE-PSC i Ciutadans això ja els va bé. 

Un cop sabem què és el suplicatori i per què l'han utilitzat a Madrid val la pena preguntar-se quantes vegades s'ha sol·licitat, quants han estat aprovats, per la investigació de quins delictes i quin nom propi tenien. Dades objectives.

Des de la història de la democràcia entre Congrés i Senat s'han resolt un total de 91 suplicatoris dels quals 56 han tirat endavant. La temàtica principal ha estat la corrupció i la investigació d'organitzacions terroristes i com a noms propis a destacar hi ha: Luis Bárcenas per suborn i frau fiscal en relació amb el cas Gürtel, Ángel Sanchía pel cas Naserio o José María Sala pel cas Filesa.

Les comparacions són odioses però parlen per si soles. Justifiquen allò que és injustificable, un càstig per obeir el mandat sorgit d’unes urnes en ple segle XXI. A més encara ens hem de sentir que el nou govern central comença "con voluntad de dialogo hacia Cataluña" si, aquest és el seu diàleg, diàleg que implica que en tres dies a més del suplicatori, es confirmi la inhabilitació d’un jutge i es citi a declarar la presidenta del Parlament. 

Nosaltres el que supliquem és el que els legitima, igual que a nosaltres. Democràcia.

Jeannine Abella
Coordinadora de la JNC de l'Alt Pirineu

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació