Dissabte, 20 d'abril de 2024
ajuntament de sort

​Una auditoria externa conclou que l'Ajuntament de Sort ha de retornar més d'1 MEUR de subvencions

L'equip de govern, format per Fem Municipi i la CUP, ha demanat la dimissió de Llàtzer Sibís i dos regidors més | Sibís desestima la petició i defensa la seva gestió en un multitudinari ple al cinema-teatre Els Til·lers | El plenari també aprova l'augment de taxes i impostos municipals

Redacció / ACN 22 de novembre de 2016 a les 01:00
Imatge general del cinema Els Til·lers de Sort, reconvertit per un dia en sala de plens | ACN
Una auditoria encarregada per l'Ajuntament de Sort i realitzada sobre 14 expedients de subvencions per valor d'uns 2,79 milions d'euros (MEUR) ha conclòs que el consistori haurà de retornar uns 1'28 MEUR, dels quals 988.816 euros són en concepte de subvencions no executades i uns 297.820 euros en concepte d'interessos. D'aquest deute, el consistori ja ha pagat 390.290 euros.

A banda de les subvencions i els corresponents interessos a retornar, l'alcalde de Sort, Raimon Monterde, ha explicat que, per incompliment de la normativa reguladora, també hi ha el risc que s'exigeixi el retorn de subvencions que encara no s'han cobrat o de les quals ja s'ha cobrat una part, per un import de 486.820 euros.

Per la "mala gestió" de l'anterior equip de govern de CiU, l'actual (Fem Municipi i CUP) ha demanat la dimissió com a regidor de l'antic alcalde, Llàtzer Sibis, i de dos regidors més. En un posterior ple, l'Ajuntament presentarà un pla de sanejament per tirant endavant el consistori amb aquesta situació econòmica. El ple d'aquest dilluns s'ha celebrat al cinema Els Til·lers i hi han assistit unes 250 persones com a públic.

Entre els expedients auditats destaca el d'Infraestructures al camp de regates, del qual ja s'han retornat 150.000 euros i 23.979 d'interessos dels 150.000 subvencionats. De l'expedient de la Biblioteca comarcal s'haurà de retornar 443.721 euros i 231.888 euros d'interessos dels 443.721 subvencionats. Del Feder del Museu de les Papallones, subvencionat amb 135.000 euros, se n'hauran de retornar 111.383, i de l'1% Cultural del Castell s'haurà de retornar la totalitat dels 486.820 euros.

Raimon Monterde ha explicat que aquesta auditoria els dona eines i recomanacions tècniques per millorar la gestió d'expedients a partir d'ara. Monterde ha afegit que revela un seguit de projectes mal gestionats que tenen com a resultat uns deutes importants per al municipi que porten a un Pla de sanejament a partir del 2017 obligats pel Departament d'Economia de la Generalitat.
 

La taula de l'equip de govern i l'oposició al cinema-teatre Els Til·lers. Foto: ACN


L'alcalde de Sort ha dit que aquesta auditoria s'enviarà als diferents departaments de la Generalitat perquè en tinguin coneixement a la vegada que se seguirà treballant per negociar la millor manera de tornar el deute pendent amb diferents organismes.

Sibís defensa la seva gestió

Llàtzer Sibís, que ha lamentat que el seu grup municipal hagi rebut l'informe de l'auditoria dos hores abans del ple, ha defensat la seva acció de govern entre els anys 2011-2015. Sibís ha rebutjat la petició de dimissió feta per l'equip de govern actual i ha remarcat que "l'únic expedient iniciat i tancat" quan ell era alcalde és el que fa referència a la sala d'especejament, "les conclusions del qual diuen que és correcte", ha assegurat.

Sibís ha admès que l'informe de l'auditoria "descobreix indicis claríssims, no només de mala pràctica, sinó probablement de comportaments penalment punibles" i ha demanat que es respecti la presumpció d'innocència.

Pujada d'impostos i taxes

El ple d'aquest dilluns també ha servit per aprovar -amb els vots en contra de CiU- la modificació de fins a 13 ordenances fiscals que han servit per incrementar taxes i impostos municipals. L'alcalde, Raimon Monterde, ha admès que decidir pujar impostos "no ha estat una tasca gens agradable" per l'equip de govern.

El regidor Pere Bascones ha dit que la pujada s'ha fet perquè "la situació ho exigia", ja que s'ha hagut d'equilibrar el dèficit dels darrers anys. Bascones ha lamentat que la "herència rebuda" de l'anterior equip de govern "ha trastocat la previsió inicial i les balances al llarg de l'any". 
 

VÍDEO: Recupera el ple de l'Ajuntament de Sort

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació