Divendres, 19 d'abril de 2024
canvi d'hora

El canvi d'hora d'hivern arriba en ple debat sobre la seva conveniència

Aquesta propera matinada els rellotges s'hauran d'endarrerir una hora

Redacció 29 d'octubre de 2016 a les 10:54
Els rellotges s'hauran d'endarrerir una hora a les 3h de la matinada | Arxiu
El canvi d'hora per passar a l'horari d'hivern arriba aquest cap de setmana, l'últim cap d'octubre, és a dir, la matinada del dissabte 29 al diumenge 30. Tocarà endarrerir els rellotges una hora, així doncs, es gaudirà d'una hora més per poder dormir.

Ara bé, beneficia realment el canvi horari? L'any passat els impulsors de la Iniciativa per a la Reforma Horària van emetre comunicat per manifestar la seva disconformitat amb la mesura. Fabián Mohedano, flamant president del Consell Assessor para la Reforma Horària, va explicar a NacióDigital que l'any 1974, quan es va generalitzar el canvi horari, tenia cert sentit perquè "encendre o apagar el llum una hora abans implicava una variació significativa en l'ús d'energia". 

De fet, el canvi horari es va implantar a la meitat dels anys setanta, durant la primera crisi del petroli, amb l'objectiu d'avançar els rellotges, aprofitar millor les hores de llum solar i així consumir menys electricitat. "Avui dia, però, l’energia es fa servir a totes hores i en pràcticament tots els àmbits de la quotidianitat. La generalització d'aparells d'aire condicionat, de la calefacció, els equips de música, els televisors i els ordinadors fa que la diferència en l'estalvi no sigui significativa", explicava Mohedano.

Un estalvi de 30 milions d'euros 

Ara bé, si bé és cert la proliferació d'electrodomèstics i les millores en l'eficiència de les bombetes han reduït el pes de la il·luminació en el total del consum energètic de les llars –fins a situar-lo al votant del 7%- l'Institut Català d'Energia (ICAEN) destaca que el canvi horari d'aquest estiu, per exemple, ha suposat un estalvi entre 10 i 11 euros a cada llar catalana, impostos inclosos, en forma d'un menor consum d'energia. 

Segons el mateix organisme el canvi horari també ha permès estalviar energia en els serveis, el comerç i la indústria i estima que l'adopció de l'horari d'estiu ha generat un estalvi de 30 milions d'euros a Catalunya.

Les Illes i País Valencià rebutgen el canvi d'hora

Tots els partits amb representació a les Corts Valencianes van aprovar aquest dijous una declaració institucional on es demana al govern espanyol que no s'apliqui el canvi d’hora. La resolució va en la línia de la que va aprovar dimarts per unanimitat el Parlament de les Illes Balears, que indica que el manteniment de l’horari estival comportaria beneficis per al estalvi energètic, el turisme i la conciliació de la vida laboral i familiar.

Segons el síndic socialista a les Corts Valencianes, Manuel Mata, aquesta és una demanda del sector de l’hostaleria i que al País Valencià “la beneficiaria espectacularment” a causa del pes del sector turístic en la seva economia.

El síndic socialista ha recordat que el manteniment de l’horari estival és una mesura que contemplava el pacte entre Ciutadans i el PSOE, i que el president espanyol en funcions Mariano Rajoy “la va aplaudir perquè era conscient que Espanya, des que el general Franco va procedir a un canvi poc raonable, és una qüestió d’estat que hauria de ser resolta”. 

Ximo Puig es mostra partidari d’obrir el debat 

Preguntat sobre la qüestió, el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha reconegut que es tracta d’un debat recorrent i ha recordat que el canvi d’horari es va introduir amb el franquisme. Al respecte, ha indicat que diverses comissions d’estudi al Congrés dels Diputats ho han abordat sense que s’arribi a un posicionament comú. 

Puig s’ha mostrat partidari d’obrir el debat “de debò” i ha assenyalat que cal veure les necessitats de cada sector productiu per estudiar si beneficia o no el manteniment de l’horari estival.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació