Divendres, 26 d'abril de 2024
mossegada de salut

És saludable una dieta vegana?

La nutricionista Laura Espia respon les preguntes dels nostres lectors sobre el veganisme

Laura Espia 24 d'octubre de 2016 a les 19:45
"Hola Laura, la meva filla de 25 anys ha decidit iniciar-se en el veganisme i voldria saber si aquest tipus de dieta pot tenir repercussions negatives sobre la salut o si s'hauria de complementar amb algun nutrient. Gràcies"
L.B.

El veganisme és un estil de dieta en que es guarda un respecte cap a tots els animals, rebutjant les pràctiques i el consum de productes obtinguts a través de l'ús o de la mort d'aquests.

La seva dieta habitual es caracteritza per l'abstenció en el consum de productes d'origen animal i els seus derivats, com els làctics, els ous, la carn i el peix. En canvi, consumeixen productes d'origen vegetal com cereals, verdures, fruita, llavors oleaginoses, fruita seca, llegums i derivats (com el tofu, el natto o el tempeh).

Hem de tenir en compte que quan s'elimina un grup d'aliments, en aquest cas molt ampli ja que inclou tots els d'origen animal, hi ha una sèrie de nutrients que són molt difícils d'aconseguir només amb vegetals, com el ferro, el Calci, vitamina B12, omega3 i omega6.

Un dels nutrients importants a tenir en compte és la quantitat de proteïna. Aliments com els llegums (inclosa la soja y els seus derivats), combinades amb cereals, quinoa, mill, blat sarraí, fruita seca o llavors, ens ajudaran a aportar la quantitat de proteïna que el cos necessita a diari.
 

En el cas del ferro, s'ha de procurar incloure de forma habitual els fesols, el bròquil, les panses, el blat i el tofu, ja que són una bona font de ferro, tot i que s'ha de tenir en compte que aquest ferro vegetal no s'absorbeix amb tanta facilitat com el ferro d’origen animal, per això és important incloure aliments rics amb vitamina C, com la llimona, la taronja o els kiwis, per afavorir-ne l'absorció.  

L'altre nutrient a tenir en compte és la vitamina B12, ja que cap aliment d'origen vegetal és font d'aquesta vitamina. Els anàlegs d'aquesta vitamina que podem trobar en algues o d'altres productes vegetals no són bio actius. Per tant, serà imprescindible la complementació en aquesta vitamina a raó de 25-100mcg/dia o 1000mcg/2-3 dies a la setmana.

També s'ha de tenir en compte que en deixar de consumir lactis i els seus  derivats  ens podem trobar amb un dèficit de calci i vitamina C, tot i així no sol ser un problema en aquest tipus de dietes si som coneixedors de fonts de calci vegetal com són les algues, les ametlles o les llavors de sèsam. Una bona opció és utilitzar "gomasi" per condimentar els nostres plats.
 

I finalment, vigilar amb l'equilibri entre àcids grassos omega 3 i omega 6, ja que podem trobar-nos amb algun tipus de desequilibri en no consumir peix. Prendre cada dia un grapat de nous o una cullerada sopera de llavors de lli triturades ajudarà a regularitzar l'equilibri d'aquests àcids grassos essencials.

Avui dia podem afirmar que, una dieta vegana ben planificada és totalment saludable. Tot i així si es creu necessari es pot visitar un dietista-nutricionista que us podrà ajudar a planificar i resoldre dubtes sobre aquest estil de vida. 

Si dubteu en algun aspecte sobre la vostra alimentació podeu enviar les vostres consultes a l'email lespiamonso@gmail.com

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació