Dijous, 25 d'abril de 2024
cinema

L'exposició «Anys de cinema» de Mostremp arriba a Sort

La mostra recull fotografies sobre els 22 cinemes que ha tingut el Pallars

Redacció 21 d'octubre de 2016 a les 09:17
Cartell del Cine Pallars de Sort de l'any 1948 | Ajuntament de Sort
L'Oficina Comaral de Turisme del Pallars Sobirà acull fins el 15 de novembre l'exposició Anys de cinema, una mostra fotogràfica sobre els 22 cinemes del Pallars que ha estat realitzada per l'associació Mostremp - amics del cinema de Tremp amb la col·laboració de l'historiador de Salàs de Pallars, Sisco Farràs. Es podrà visitar tots els matins de dilluns a diumenge, de 10h a 14h i les tardes de divendres i dissabte, de 16h a 17h.

Parlar de l'impacte del cinematògraf a les comarques pallareses és fer-ho de la història de la nostra societat, dels seus canvis de costums i d’una història molt més general. L'arribada del cinematògraf va suposar un canvi de perfil del públic que accedia a la cultura, així com una evolució en el consum de teatre i de música. Amb tot, l'aparició del cinematògraf va portar l'arribada de la modernitat.

Les sales de cinema van arribar ben aviat al Pallars i s'hi van establir amb força. El cinema era la fàbrica de somnis, però era també on es forjava el rol del galant que despertava els desitjos de moltes pallareses, on s'emmirallaven els jocs dels infants i, com no podia ser d’una altra manera, en la seva foscor era on afloraven els enardits treballs de moltes mans per escalar per la cuixa de la veïna, sortejant la vigilància del veí de la butaca del vostre costat. El cinema és recordat encara per molts pallaresos com l'entreteniment dels diumenges per antonomàsia, una activitat que entraria en decadència a partir dels anys 70.

El cinema és i ha sigut part de la memòria social, familiar i personal de tot el món. Milers d'històries i anècdotes s'amaguen sota els records dels espectadors i dintre dels sacs de les bobines que cada setmana entraven per les portes de les sales. Enguany, el Mostremp vol sentir aquestes històries, i vol que des dels més joves als no tan joves aprenguin i vegin què hi havia a les sales de cinema del Pallars, sales que per molt rurals que fossin els seus entorns, amagaven els mateixos somnis i il·lusions que les sales d'arreu del món.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació