Divendres, 19 d'abril de 2024

Recuperen les restes d'una víctima del franquisme del cementiri de Tremp

Podrien correspondre a les d'una persona acusada de col·laborar amb els maquis que va morir a les dependències judicials de Tremp

Redacció 5 d'octubre de 2016 a les 09:01

Exhumació de les restes de la fossa al cementiri de Tremp. Foto: ARIET


La Generalitat ha recuperat les restes òssies d'una fossa de la dictadura franquista del cementiri de Tremp. Les excavacions es van iniciar al mes de juny i han permès recuperar les restes òssies duna persona inhumades al 1948 que podrien correspondre a les d'una persona acusada de col·laborar amb els maquis que va morir a les dependències judicials de Tremp.

Les excavacions s'han dut a terme els dies 3 i 4 d'octubre, i s'han desenvolupat a partir de quatre fases. En primer lloc, s'han recollit les mostres genètiques i s'ha fet una entrevista amb els possibles familiars. En segon lloc, s'ha fet una prospecció, excavació i exhumació, i estudi de les restes òssies encapçalades per un arqueòleg i dos antropòlegs. En les pròximes setmanes es farà l'extracció i anàlisis genètic de les restes i encreuament de dades per tal de verificar la identitat de les restes exhumades.

El Departament d'Afers Exteriors, mitjançant la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament i en col·laboració amb l'Ajuntament de Tremp, a partir del mes de juny va documentar exhaustivament el cas i va determinar la localització exacta de la fossa dins del cementiri del municipi. El Departament d'Afers Exteriors d'acord amb el Comitè Tècnic que assessora la Generalitat en matèria de fosses, va aprovar a petició dels possibles familiars, la intervenció arqueològica i antropològica per recuperar i identificar les restes.

Segons la petició dels possibles familiars, el desaparegut va ser detingut sota l'acusació de col·laborar amb el maquis, i va morir a les dependències policials del municipi de Tremp el 12 de desembre de 1948. L'endemà va ser inhumat en una fossa al cementiri del municipi.

Altres actuacions

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va anunciar el darrer juliol, que el Govern també està actuant en la localització de fosses al Pallars Sobirà i a Terres de l'Ebre. Cal recordar que la majoria de fosses civils resultants de la repressió estan localitzades als territoris de l'Ebre i el Pirineu.

El Departament també va encarregar el passat juliol a la Universitat Rovira i Virgili la realització d’un estudi, que ja està en marxa, per geolocalitzar i documentar totes les fosses del període de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre, que inclourà les comarques següents: Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre, Terra Alta, i també el Priorat.

El passat mes de maig també es van inhumar al cementiri municipal de Sant Pau d'Ordal (Subirats, Alt Penedès) les restes òssies de set soldats republicans que hi van morir durant els combats del gener del 1939 a la Serra de Riés i que van ser exhumats de quatre fosses comunes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació