Dissabte, 20 d'abril de 2024

Es confirma la presència dels primers humans del Pirineu a la Cova de les Llenes

Els arqueòlegs han trobat indústria lítica i restes d'animals que confirmen la presència humana al Pirineu, fa més de 100.000 anys

Pallars Digital 30 d'agost de 2013 a les 10:51
La primera campanya d'excavació de la Cova de les Llenes, situada al congost d'Erinyà, que va iniciar-se el passat dia 21, va finalitzar ahir confirmant les expectatives dels arqueòlegs de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). 
 
Durant aquests nou dies de recerca, s'hi ha trobat indústria lítica (eines de pedra) de l'edat de bronze, restes neolítiques, restes d'animals i diferents estrats que confirmen la presència humana al Pallars fa entre 100.000 i 150.000 anys. Aquesta troballa converteix la Cova de les Llenes en l'enclavament arqueològic amb evidències més antigues del rastre humà al Pirineu.
 
Entre les eines, s'han descobert restes molt ben conservades de pedres que els antics pobladors utilitzaven per tallar i escorxar animals. També s'han trobat restes de tar, una ovella salvatge pràcticament extingida, de la qual actualment només se'n troben uns pocs exemplars a l'Àsia. El tar era una espècie molt comú a la península ibèrica fins que es va extingir, fa 100.000 anys.
 
Aquesta ha estat la primera campanya d'excavació de la cova. Segons Jordi Rosell, codirector de l'equip juntament amb Maite Arilla i Edgar Camarós, ha estat un "test" que no ha fet més que confirmar les seves prediccions. Rosell va explicar que, amb la descoberta, el de la Cova de les Llenes "passarà a ser un projecte més de l'IPHES i una font més de recerca al Pallars, al Pirineu i a Catalunya". 
 
"Ens permetrà investigar realment què és el que eren capaços de fer aquests grups antics d'humans en un context tan inhòspit, com ho era el Pallars en aquells temps". Aquestes noves investigacions es centraran en conèixer, per exemple, si aquests primers pobladors ja coneixien el foc, establir una relació amb els carnívors que convivien al seu entorn o si, com es pregunta Rosell, utilitzaven la cova únicament per caçar els óssos de les cavernes. 
 
En tots els casos es tracta de simples hipòtesis que s'hauran d'investigar en un futur. De moment, des de l'IPHES s'està treballant per organitzar un calendari que permeti posar data a una segona campanya d'excavacions.
 
Rosell s'ha mostrat exultant ja que, tot i que en tenien evidències provinents del jaciment dels Nerets, "feia molts anys que estàvem buscant la presència humana al Pallars. Això ens dóna ales per continuar endavant". 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor