Dissabte, 20 d'abril de 2024

Els ramaders ecològics es manifestaran divendres a Tremp

Unió de Pagesos exigeix a Agricultura un repartiment equànime dels imports dels ajuts, així com una gestió eficaç

Redacció 31 d'agost de 2016 a les 12:27

Protesta de ramaders el passat mes de maig a Tremp. Foto: Jordi Ubach


Unió de Pagesos ha convocat una concentració pel proper divendres a Tremp com a mesura de protesta contra la retallada dels ajuts agroambientals en ramaderia ecològica de muntanya, després que l’assemblea d’afiliats del sindicat ho decidís en una reunió celebrada la setmana passada. El sindicat exigeix al Departament d’Agricultura un repartiment equànime dels imports d’aquests ajuts, així com una gestió eficaç. Segons xifra Unió de Pagesos, les retallades són d’un 50% de mitjana i generen una pèrdua global de vora 600.000 euros per a la ramaderia ecològica catalana. El sindicat acusa el govern de prendre una decisió “injustificada i arbitrària” i lamenta que les retallades “posen en risc” moltes de les explotacions ramaderes que s’han creat i que hi ha al Pirineu.

Per la seva banda, el Departament d’Agricultura ha volgut justificar les retallades a través d’un comunicat, on ha reconegut que no s’ha pagat tot el que és habitual als pagesos. Ho vincula a que l’import de totes les sol·licituds superava el pressupost que hi ha establert. Un pressupost que s’ha vist reduït especialment perquè l’Estat ha rebaixat un 75% el que s’havia compromès. Agricultura també ha puntualitzat que hi ha hagut un canvi en les directrius per poder accedir a l’ajuda. En ramaderia ecològica, els sol·licitants han de disposar d’un mínim de superfície per cada cap de bestiar quan el 2015 només es pagava en funció de la superfície. Aquest canvi ha minvat els ajuts ja que la superfície amb dret a cobrar es redueix, segons exposa el departament.

La manifestació de divendres a la capital del Pallars Jussà no serà la primera acció d’Unió de Pagesos contra la reducció dels ajuts en ramaderia ecològica de muntanya. El passat divendres, una quarantena de tractors van participar en una marxa lenta que va recòrrer els carrers de Ripoll durant més d’una hora. El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, va explicar al finalitzar la marxa que les retallades d’Agricultura són “un contrasentit i un despropòsit”. “Ens demanen que cada vegada siguem més sostenibles i respectuosos amb el Medi Ambient mentre, per l’altra banda, ens retallen les ajudes”, va afirmar. Tremp agafarà divendres el relleu de la protesta.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació