Dijous, 18 d'abril de 2024

El Sobirà, segona comarca catalana en qualitat de recollida selectiva

La comarca recull selectivament el 51,38% dels residus que produeix, per damunt de l'objectiu europeu previst per a l'any 2020

Jordi Ubach 20 de juliol de 2016 a les 08:17

Veïns del Sobirà recollint els cubells del porta a porta a Sort. Foto: ACN


Sis comarques catalanes han assolit l'objectiu europeu previst per a l'any 2020 de recollir el 50% dels residus de forma selectiva: Osona, la Segarra, el Montsià, el Pallars Sobirà, el Moianès i la Terra Alta. Osona, que encapçala el rànquing, arriba a recollir selectivament el 60% dels residus que produeix, mentre que el Pallars Sobirà, que ocupa el quart lloc, ho fa en un 51,38%. El Pallars Jussà es troba per sota, amb només un 33,33%.

Pel que fa a la qualitat de la recollida selectiva, un cop extrets els impropis –els residus que s’han dipositat en contenidors equivocats–, Osona encapçala el rànquing, seguida de les comarques del Pallars Sobirà, La Terra Alta, La Segarra i l’Alt Urgell. Els bons resultats al Sobirà tenen a veure amb la implantació del sistema de recollida porta a porta per part del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, que es va posar en funcionament el març de l'any passat.

L’any 2015 es van generar a Catalunya 3,7 milions de tones de residus municipals, que corresponen a 1,35 quilos de deixalles per habitant i dia. Aquestes dades indiquen un lleuger repunt respecte l’any anterior (1,33 kg/hab/dia). Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament el 39%, és a dir, 1,4 milions de tones, que representa un 3,7% d’increment respecte el 2014.

De la fracció resta –la que no es recull de forma selectiva– ha augmentat més d’un 11% la que es deriva a plantes de tractament mecànic i biològic (TMB), que permeten recuperar una part dels materials. Ha disminuït un 15,6% l’entrada a abocadors com a destí primari i un 6,8% la que s’envia a incinerar.
 
Aquestes són dades extretes del balanç estadístic de residus municipals de l’any 2015, que ha presentat aquest dilluns el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat pel director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost. "No en tenim prou, hem de ser més ambiciosos i reactivar intensament la recollida selectiva i, per això, estem preparant una nova campanya de sensibilització que no només explicarà com fer-ho, sinó també que cal fer-ho", ha destacat Rull.

Tost ha valorat l’esforç de la ciutadania en l’autocompostatge i malgrat que ha incrementat en més d’un 26%, ha opinat que "és una assignatura pendent, ja que s’ha de consolidar a l’alçada dels països europeus".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació