Divendres, 19 d'abril de 2024

Quatre rais solcaran la Noguera Pallaresa en la 38a Diada dels Raiers

La festa se celebra des del 1979 a la Pobla de Segur i rememora l'antic ofici de raier, dedicat al transport fluvial de la fusta pel Noguera Pallaresa | La tradicional baixada, diumenge al matí

Jordi Ubach 30 de juny de 2016 a les 09:00

Els raiers de la Pobla ja tenen el muntatge dels rais a punt. Foto: Raiers


Des de divendres i durant tot el cap de setmana, la Pobla de Segur celebra la tradicional Diada dels Raiers, una festa que arriba enguany a la seva 38a edició de la mà de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa. La festa dels raiers té una durada de tres dies on s'hi duran a terme activitats tradicionals que permeten retrocedir en el temps i viure d'aprop l'antic ofici de raier que, durant segles, va esdevenir un gran motor econòmic de la comarca del Pallars. 

Entre les activitats de la 38a Diada dels Raiers, a part del tradicional descens dels raiers previst pel diumenge al matí, destaca la 9a cursa popular de l'Espardenyada, que se celebra el dissabte a partir de les 6:30h i les actuacions musicals del grup Aires del Montseny, prevista pel dissabte al migdia, i de The Tranquils Boys, el diumenge a la tarda. Enguany seran quatre els rais que descendiran per les aigües de la Noguera Pallaresa en una Diada que s'ha fet amb la idea que sigui el més familiar possible.

La festa donarà inici divendres a les 19:30h amb la tallada del Pi i, acte seguit, amb la girellada popular, ambientada amb música tradicional del Pallars, a càrrec de Pep Lizandra i amb el ball de les danses dels Raiers amb alumnes de l'Escola Els Raiers. Seguidament, sobre les 23h, tindran lloc les "Havaneres vora el riu" al Pont de Claverol i, a les 00h donarà inici la nit de música amb Band the Rock.
 

Cartell i programa de la Diada dels Raiers 2016. Foto: Raiers


Com a actes destacats del dissabte, a les 11h hi haurà la obertura de l'Espai Raier. Tant al matí com a la tarda, al carrer major es faran jocs per la canalla a càrrec de l'Esbaiola't i els Pioners i Caravel·les de l'EPS. Des de les 10h del matí, a la presa de Llania, hi haurà una demostració de muntatge dels quatre rais que baiaran l'endemà per la Noguera Pallaresa. A les 18:30h hi haurà la presentació del documental Records de fusta molla al garatge del Cortina. Ja a la nit, els poblatans celebraran la vetllada més festiva amb un sopar a la fresca, la Cantada de la Cançó dels Raiers i la posterior festa amb l'orquesta Saturno.

Pel diumenge al matí està previst l'acte estrella de la Diada, la baixada de rais pel Noguera Pallaresa, la sortida de la qual tindrà lloc a les 11:30h des de la presa de Llania. Durant tot el matí hi haurà instal·lat un Mercat Raier al Pont de Claverol, així com tallers per a la canalla a càrrec de la Caravana Xisqueta i el Bus a Rai. També hi haurà portes obertes a l'Espai Raier, així com demostració d'escultures de fusta, concentració de Harley Davidson i actuació musical a càrrec d'Aires del Montseny.

L'arribada dels rais al Pont de Claverol està prevista per , aproximadament entre la 13h i la 13:30h. Ja a la tarda, The Tranquils Boys posarà el fi de festa. El diari Pallars Digital  és, un any més, un dels patrocinadors de la Diada dels Raiers de la Pobla de Segur.
 

Un dels rais baixant per la Noguera Pallaresa. Foto: Joan Macaya


Història dels raiers

La paraula rai prové del llatí ratis, que significa balsa en castellà. La terminologia ve, per tant, de molt antic, ja que en temps dels romans a la península ibèrica la fusta ja es transport pels rius.

L'ofici de raier es basava en el transport fluvial de la fusta, que ha estat i és encara ara un dels materials més importants per a la construcció i que, durant el creixement de les ciutats i els pobles al llarg dels segles, ha esdevingut matèria primera i necessària. El raiers la transportaven lligada i fent-ne alhora embarcació. La demanda de certa fusta o bigues feia que els raiers pallaresos viatgessin pel Noguera Pallaresa fins al port fluvial de destí de la mercaderia: la Pobla de Segur, Tremp, Balaguer, Lleida, Tortosa i Amposta principalment.

El procés començava als picadors, que s'encarregaven de talar els boscos seleccionats i arrendats al terme municipal o als seus propietaris. La fusta era seleccionada en origen als boscos pirinencs i era l'empresari fustaire de la zona qui endegava l'aventura del raier. Els tiradors, ajudats de les mules i els matxos, duien els troncs fins a l'aigua. Per últim, els raiers empenyien la fusta riu avall ajudats de la ganxa, l'eina per excel·lència del raier, i muntaven el rai per portar-lo al seu destí, ja fos per construcció civil a la capital del Segrià quan creixia exorbitantment a la primera meitat del segle XIX, o bé per a ús militar per a fer vaixells de guerra al segle XVIII.
 

Els raiers de la Pobla de Segur a punt d'emprendre la sortida, en imatge d'arxiu. Foto: Raiers


A principis del segle XX, la feina de raier als Pallars i a la Noguera Pallaresa començà la davallada. Tot començava a canviar amb l'arribada de la llum i la construcció de les preses hidroelèctriques, com la de Sant Antoni de Talarn. La construcció de carreteres per fer arribar la maquinària necessària per a les preses, i l'arribada de camions de gran tonatge, feren canviar el transport fluvial pel transport per carretera, que abaratia costos i estalviava temps als empresaris fustaires.

L'Associació

Precisament per la pèrdua d'un ofici de gran importància a les comarques pallareses ha esdevingut l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol, que amb la Diada dels Raiers, el rememora des de l'any 1979. L'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa va néixer el 1979 amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica de l'ofici de raier al Pirineu català, un patrimoni cultural que poc a poc s'anava oblidant i que romandria perdut si no s'hagués engegat aquest projecte.

Uns anys abans, el 1972, es va fer una baixada de raiers rememorativa i commemorativa amb els pocs raiers vius de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol que encara recordaven com muntar els rais amb les redortes, activitat que deixaren de banda entre les dècades de 1930 i 1940. Des de la seva fundació, ara fa 36 anys, l'Associació organitza la Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa, que se celebra cada primer cap de setmana de juliol a la Pobla de Segur i al Pont de Claverol. Durant el diumenge de la Diada dels Raiers, els rais baixen per la Noguera Pallaresa tal i com es feia anys enrere. 

La Generalitat de Catalunya va reconèixer l'any 2003 la tasca de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa guardonant-la amb la Creu de Sant Jordi per mantenir viva la tradició i la cultura catalana.
 

Programa d'actes de la 38a Diada dels Raiers

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació