Divendres, 19 d'abril de 2024

​Les falles, Mont-rebei i Aigüestortes, entre els protagonistes del Pica d'Estats

Aquest dissabte s'han lliurat els guardons que reconeixen els millors treballs periodístics sobre les comarques de Lleida en una edició rècord pel que fa a participants

ACN 30 de maig de 2016 a les 09:10

Imatge dels premiats amb el president de la Diputació de Lleida. Foto: ACN


Les falles del Pirineu, el congost de Mont-Rebei i el Parc Nacional d'Aigüestortes són alguns dels motius dels treballs periodístics reconeguts pel 27è premi Pica d'Estats, concedit per la Diputació de Lleida. El premi consta de 8 categories amb una dotació econòmica global de 38.000 euros i reconeix la tasca de ràdios, televisions, revistes i diaris, suplements i pàgines web per la difusió dels atractius de les comarques de Lleida. En aquesta 27ena edició han competit 247 reportatges provinents de Catalunya, l'estat espanyol i de 15 països estrangers, el millor registre de la història. Aquest dissabte s'ha fet la lectura del veredicte i l'entrega dels guardons al saló de plens de la Diputació.

La segona millor inscripció va ser l'any 2000 amb 217 obres presentades amb motiu de la declaració del conjunt del romànic de la Vall de Boí com a Patrimoni de la Humanitat. Cada una de les categories està premiada amb una dotació de 5.000 euros, excepte la d'Internet, amb 3.000. 

El premi corresponent al millor treball de Premsa escrita d'informació general ha estat per al reportatge 'Les falles que baixen del Pirineu', del periodista Albert Font-Tarrés i el fotògraf Santi Iglesias, publicat el 23 de juliol de 2015 a la secció 'Ara Estiu' del diari Ara. Pel que fa al millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme ha estat per al reportatge 'De picos y valles' (un itinerari de 10 dies per les muntanyes i les valls del Pallars Sobirà, la Val d’Aran i la Vall de Boí, des de Vielha a Barruera), dirigit per la periodista Arantxa Neyra, i que ha tingut la col·laboració dels fotògrafs Sergio Martínez i Cristóbal Prado, publicat per la revista Condé Nast Traveler.

En la categoria de Premsa internacional el premi ha estat per al reportatge 'The Boí Valley, Spain', publicat pel fotoperiodista Lucas Vallecillos a la revista japonesa Asahi Weekly. Fruit d'un 'press trip' que va organitzar el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida amb la col·laboració de la Vall de Boí a l'Alta Ribagorça i va tenir lloc del 15 al 18 d'octubre de 2013. En aquest article, escrit en anglès i japonès, Lucas Vallecillos relata la seva travessa pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per la ruta clàssica: de la Vall de Boí a Espot, amb una pernoctació al refugi de l'Estany Llong i una altra al d'Amitges. 

El premi corresponent al millor reportatge fotogràfic ha estat per al fotoperiodista Oriol Clavera Riera per un conjunt de fotografies de la Seu Vella de Lleida publicat al número de maig de 2015 de la revista Zazpihaizetara dins del reportatge 'La Seu Vella, Centinela de la Terra Ferma'.

El reportatge de Televisió de Catalunya 'Allan, una ruta pel congost de Mont-rebei', emès per TV3 el 7 d'octubre de 2015 dins de la sèrie documental 'Catalunya Experience' s'ha endut el premi al millor treball de Televisió. I el del millor treball de ràdio ha estat per a Myriam Fimbry pel programa 'Val d’Aran à la defénse d’une langue et d’une identité' emès a Ràdio Canadà, un treball fruit de la trobada de l'Ski Club International des Journalistes que va tenir lloc del 7 al 13 de març de 2015 a l'estació de Baqueira Beret amb 220 periodistes de 32 països.

El premi corresponent al millor treball dels Mitjans de comunicació de les Terres de Lleida ha estat per a Jaume Boquet Estruch i Cristina Berengué Morros per una sèries de 8 reportatges turístics de l'Urgell i la Segarra emesos entre juliol i octubre del 2015 a Tàrrega TV.

Finalment, el Premi corresponent al millor treball d'Internet ha estat per al projectes 'Ramats de camins. 70 pobles pirinencs', publicat al web www.ramatsdecamins.com

Segons han informat els organitzadors, dels 247 reportatges presentats al certamen, 176 corresponen a treballs d'àmbit estatal, 31 a treballs d'àmbit internacional i 40 a mitjans locals. Els 31 treballs internacionals procedeixen de 15 països estrangers (França amb 10 treballs, Holanda amb 3, Alemanya, el Canadà, els Estats Units, Bèlgica i Singapur amb 2 cadascun, i finalment un treball procedent d'Hongria, la Gran Bretanya, Romania, Itàlia, el Japó, el Kazakhstan, Bulgària i Eslovènia).

El jurat del premi

El jurat del 27è Premi 'Pica d'Estats' es va reunir el 13 de febrer de 2016 a la Diputació de Lleida per deliberar sobre les 8 categories del certamen, dotat amb 38.000 euros en premis. En aquesta edició del guardó el jurat ha estat presidit per Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. N'han format part com a vocals Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del programa '8 al dia” de 8TV; Lluís Foix, periodista i analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Eduard Navarro, director general de Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Josep Ramon Ribé, director del diari La Mañana; Mònica Terribas, directora d’“Els Matins de Catalunya Ràdio”, i, actuant com a secretari, el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació