Dimecres, 24 d'abril de 2024

Falta de desig sexual?

La dietista i nutricionista Laura Espia ens explica com podem contribuir a despertar el desig sexual perdut

Laura Espia 25 d'abril de 2016 a les 19:10

"Hola Laura, realment existeixen els aliments afrodisíacs? Quins serien? Gràcies!"
Pere A.

Hola Pere, hi ha situacions en que esquivem a la nostra parella amb excuses diverses com anar a dormir més tard o omplir el nostre temps lliure amb activitats varies. En el moment en que succeeix, ens pot ser un indicador de falta de desig sexual. Moltes vegades en aquestes situacions, solem recórrer a aliments afrodisíacs pensant que ens ajudaran a pujar la nostra libidinositat. Totes les cultures, actuals i antigues, tenen en la seva història culinària referències a aliments i preparacions "amb efecte afrodisíac". Aquest terme, aplicat a la nutrició, fa referència a tots aquells aliments que d'alguna o altra manera estimulen el desig sexual.

Actualment la ciència ja està prou avançada per poder determinar què ens fa pujar la libidinositat i en quins aliments podem trobar el component necessari per fer-ho. Hi ha aliments, els quals, tenen una funció vasodilatadora o intervenen en processos hormonals que poden ajudar a potenciar el desig sexual, però s'ha de tenir en compte que alguns disten molt de les expectatives creades. Perquè de veritat ens incitin al sexe s'han de donar altres factors: com per exemple, sentir-nos atrets per la parella, que estiguem relaxats, que ens trobem en un entorn agradable... Els estímuls que rebem a través dels sabors arriben al nostre cervell i aquí és on nosaltres, segons com i amb qui ens trobem, els atorguem el significat d'excitants o no. Moltes vegades, el simple fet de saber que un aliment té fama d'afrodisíac ja ens condiciona perquè funcioni així.

Alguns dels afrodisíacs més utilitzats són:

El ginseng panax o ginseng roig: És un dels productes més demandats per a aquest fi. El ginseng és un estimulant del sistema nerviós central i sobretot actua com a estimulant de la libidinositat. Estudis realitzats indiquen que actua incrementant la producció d'òxid nitrós, un químic que relaxa les artèries del penis permetent un major flux sanguini. Perquè aquesta arrel tingui bons efectes, s'ha d'ingerir per un període no menor a 15 dies i no superior a 2 mesos, ja que el seu ús prolongat pot alterar el son o fer pujar els nivells de la pressió arterial.
 

El muira puama (Ptychopetalum Olacoides): És un petit arbre originari de l'Amazònia brasilera. Actualment es desconeixen els mecanismes de la planta en l’organisme, però els estudis semblen demostrar que actua sobre els dos aspectes de la funció sexual: El físic i el psicològic, pel que resulta molt efectiu. Els efectes a curt termini de la muira puama inclouen l'augment del flux sanguini a l'àrea pèlvica, millorant les ereccions masculines, i augmentant la sensibilitat i l'orgasme en les dones. L'ús prolongat d’aquest planta augmenta la producció d'hormones sexuals (testosterona) en ambdós sexes. 
 

La maca: És una planta d'origen peruà que creix a Amèrica del Sud. Ja des de l'antiguitat, els inques l’utilitzaven com un potent afrodisíac natural. Segons investigacions recents, consumir pols de l'arrel d'aquesta planta, augmenta la libidinositat tant en homes, com en dones. Els alcaloides de la maca actuen en l'hipotàlem i les glàndules suprarenals tenint com a últim resultat un increment en l'energia, vitalitat i virilitat.
 

Hi ha altres aliments com les maduixes o la xocolata que popularment es coneixen com afrodisíacs, però realment no actuen com a tal, la xocolata augmenta l'alliberament d'endorfines, això es tradueix en un millor estat d'ànim, i per tant a tenir una millor predisposició a mantenir relacions sexuals. Però en el cas de les maduixes, la mel o les tòfones, el seu efecte afrodisíac sempre va unit a l'entorn en que els consumim.

La falta de desig sexual és un problema que pot deteriorar la relació de parella i fins i tot causar ansietat en el que el pateix. Quan es detecta una manca de desig sexual, els experts recomanen afrontar el problema i no deixar-lo passar. El més important és parlar d'aquestes qüestions amb la parella per aconseguir gaudir al 100% de les nostres relacions sexuals.

A partir d'aquí, el camp d'actuació s'amplia i la imaginació agafa protagonisme: música, llum, imatges, literatura, jocs, aromes...

Recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic lespiamonso@gmail.com.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació