Dissabte, 20 d'abril de 2024

La Marató de TV3 estarà dedicada a l'ictus i a les lesions medul·lars

El Patronat de la Fundació fa pública la decisió

Redacció 2 de març de 2016 a les 11:20

El marcador de La Marató de TV3 2015 a altes hores de la nit. Foto: La Marató


La Marató de TV3 d'aquest any, la 25a edició, estarà dedicada a la lluita contra l’ictus i les lesions medul·lars. Se celebrarà el proper 18 de desembre i, de nou, combinarà divulgació, sensibilització i entreteniment per donar un important impuls econòmic a la recerca. 

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure, un 45% patiran una discapacitat motora, sensitiva, cognitiva de la parla o de la comprensió, amb greus repercussions en qualitat de vida.

A nivell mundial, aproximadament 17 milions de persones estan afectades per l’ictus i en moren quasi 6 milions. Els experts apunten que es pot convertir en l’epidèmia del futur ja que una de cada sis persones la pot patir.

Les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per traumatisme també seran tractades a La Marató de TV3. Aquestes lesions cerebrals afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l’atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. Poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d’aquest estat. 

En els últims anys, els experts han notat un canvi en la causa d’aquestes lesions d’origen traumàtic: han baixat les produïdes per accidents de trànsit i han augmentat les causades per caigudes domèstiques en persones d’edat més avançada.

El Patronat de la Fundació ha fet pública aquesta decisió després de valorar les malalties presentades per la Comissió Assessora Científica, d'acord amb les propostes enviades per diverses entitats de l'àmbit de la salut en l'última convocatòria, celebrada el mes de juny del 2015.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació