Dissabte, 20 d'abril de 2024

Tremp celebra un any més Sant Antoni Abad

El Ball del Contrapàs, que protagonitzen els pagesos de la Conca, l'acte estrella de la jornada

Redacció 16 de gener de 2016 a les 12:02

El Ball del Contrapàs reuneix desenes de persones. Foto: Ajuntament de Tremp


Aquest dissabte se celebra Sant Antoni Abad. A Tremp destaquen dos actes tradicionals i molt arrelats a la població: els Tres Tombs i el Ball del Contrapàs. Avui a les 19h de la tarda començarà la festa amb una cercavila i seguidament, a les 20h, tindrà lloc el tradicional Ball del Contrapàs, que ballen a la plaça de Francesc Pujol els joves pagesos de la Conca de Tremp. En el decurs del ball, s'ofereix galetes i vi als assistents. Posteriorment, hi haurà un sopar de germanor i la celebració, a partir de les 00h, al pub H2O, on s'escolliran l'Hereu i la Pubilla per a aquest any.

Aquest esdeveniment de veneració a Sant Antoni, que va ser declarat Bé Cultural d'Interès Local l'any 2009, està organitzat per l'Associació del Ball del Contrapàs, formada per pagesos de Tremp. El ball consisteix a fer una filera d'homes, concretament els fadrins de cada casa de pagès, el darrer dels quals porta una metxa lligada a la part posterior de la cintura. El que va primer ha d'aconseguir encendre aquesta metxa. Es fan tants tombs com és necessari fins que s'arriba a la fita. La peculiaritat és que a cada intent fallit la cua de joves es desplaça a un establiment del nucli per fer un got de vi. 

El diumenge, després de la Missa en honor a Sant Antoni, convocada per a les 12h del migdia, el rector farà la benedicció d'animals, tractors i maquinària agrícola des de la plaça de la Creu en els tradicionals Tres Tombs.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació