Dissabte, 20 d'abril de 2024

Perseguida, salvada... i recordada

Paquita Sitzer reviu a Alós d'Isil el camí que va fer amb només cinc anys travessant els Pirineus per fugir de la barbàrie nazi

ACN / Redacció 17 de novembre de 2015 a les 17:38

Sitzer i Reñé visitants l'exposició sobre 'Perseguits i salvats' a Alós d'Isil. Foto: Diputació


Durant el nazisme, una de les rutes d'evasió més transitades per persones de confessió jueva fou la que comunica el departament francès d'Arieja amb la Val d'Aran a través del pòrt de Gireta (2.593 m). El trajecte partia de les proximitats de Saint-Girons (Arieja) i, un cop travessat el pòrt de Gireta, es descendia fins a Montgarri. Posteriorment, continuaven en direcció al Pallars Sobirà, seguint el camí paral·lel al riu Noguera Pallaresa, i arribaven a les bordes de Perosa i després a la població d'Alós d'Isil.

Set dècades després, aquests 23 quilòmetres formen part del projecte de recuperació història 'Perseguits i salvats', promogut per la Diputació de Lleida, i que abraça cinc comarques: Val d'Aran i l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. La connexió entre la Val d'Aran i el Pallars Sobirà n'és el darrer i cinquè itinerari senyalitzat per ara i aquest dimarts l'ha visitat un testimoni d'excepció: Françoise Bielinsky, veneçolana de 78 anys, més coneguda com a Paquita Sitzer; o el que és el mateix: la nena que amb cinc anys, i després de creuar el Pirineu amb la seva família, va escapar de l'Holocaust gràcies a la complicitat desinteressada de gent anònima de la Val d'Aran.

Acompanyada per la seva família, del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i de la vicepresidenta de l'IEI, Rosa Pujol, Paquita ha visitat alguns dels punts de la nova ruta que té quatre punts claus: el Refugi del Fornet, Alós d'Isil, el Pont de Perosa i el Santuari de Montgarri. Sitzer ha felicitat la Diputació de Lleida per la senyalètica de 'Perseguits i Salvats' en diferents llengües, sobretot pel fet que és en l'hebreu "perquè els israelians que passin per aquí vegin la història dels seus correligionaris que no vam tenir la sort de viure a Israel, sinó que van haver de ser jueus errants".
 

Foto de família a l'entrada al poble d'Alós d'Isil. Foto: Diputació de Lleida


Paquita Sitzer ha recuperat records vitals gràcies a les investigacions de l'historiador, Josep Calvet, que l'acompanya juntament amb la directora de l'IEI, Montse Macià, en tota aquesta estada. La veneçolana s'ha emocionat al conèixer els punts d'evasió i ha recordat com amb 5 anys va travessar les muntanyes dels Pirineus, a més d'agrair a la gent que els va ajudar a passar les muntanyes. Sitzer ha destacat la generositat de la gent dels pobles del Pirineu que van ajudar als refugiats sense esperar res a canvi.

El president de la Diputació de Lleida li ha agraït l'atenció dedicada i la remembrança d'uns tristos episodis perquè amb el seu testimoniatge 'posa nom i veu' als milers de persones que van creuar el Pirineu fugint de la barbàrie. Reñé ha garantit el futur de 'Perseguits i Salvats' perquè és un projecte sustentat en valors universals i per tant "és i serà sempre viu".

Qui és Paquita Sitzer?

Paquita Sitzer és filla d'un matrimoni d'origen polonès afincat a Alemanya, els Bielinsky, que emigren a França l'any 1933 veient l'amenaça que suposava per a la comunitat jueva l'avenç del nacionalsocialisme. A partir de 1940, quan l'exèrcit nazi entra a París, Abraham Bielinsky, que no tenia la nacionalitat francesa, és empresonat en un camp d'internament. Després de diverses vicissituds, escapa i arriba a la ciutat occitana de Pau on consolidarà l'agrupament familiar. L'estiu de 1942, fugint del govern col·laboracionista de Vichy, la família Bielinsky emprèn la fugida cap al Pirineu en direcció a la Vall d'Aran i arriba a Les l'octubre de 1942.
 

Paquita Sitzer amb Joan Reñé a Alós d'Isil. Foto: ACN


Com va passar amb d'altres refugiats la policia espanyola els voldrà deportar a França, però la pressió veïnal evita que es materialitzi aquest retorn. També eviten l'internament al camp de concentració de Miranda de Ebro. Arriben a Barcelona i d'allí partiran cap a Veneçuela on iniciaran una nova vida. Actualment, Paquita Sitzer viu a Caracas i col·labora activament amb el Comitè Veneçolà de Yad Vashem i dedica la seva vida a divulgar el seu testimoni com a supervivent de l'Holocaust.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació