Dissabte, 20 d'abril de 2024

Ferran Mascarell: «​Catalunya podria ser un dels països més cultes del món»

El conseller de Cultura ha fet una conferència sobre la cultura en el futur Estat català aquest dissabte a Rialp

Miquel Font 31 d'agost de 2015 a les 12:19

Mascarell durant la seva conferència a l'Ajuntament de Rialp. Foto: Ajuntament de Rialp


Catalunya es podria convertir en un dels països més cultes del món. Això és el que ha dit aquest dissabte a Rialp el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en la seva conferència sobre 'La cultura en el futur Estat català', que s'ha dut a terme a la sala de plens de l'ajuntament, a les set de la tarda, davant mig centenar de persones.

A la taula presidencial l'acompanyaven l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich; el president de Rialp Musical Associació, Josep Sabarich; i l'adjunt a la presidència de la mateixa institució musical, Miquel Serra. A la primera fila hi seien, entre altres, la senadora Mayte Rivero i el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís. 

El conseller ha dit que “voldria que Catalunya fos un dels indrets més cultes del món i que tenim totes les condicions per ser-ho si esdevenim un Estat". També ha comentat que "necessitem un Estat que sigui un instrument al servei dels ciutadans. Si l'Estat espanyol hagués estat eficient i inclusiu, com Suïssa, per exemple, potser no ens trobaríem en l'actual situació". 

Mascarell també ha explicat que actualment l'IVA cultural és extremadament alt i que aquest fet perjudica al món de la cultura, ja que hi ha menys consum, i ha afegit que en un estat català l'IVA cultural podria ser més baix. Ha suggerit que també es podria desgravar per la compra de llibres, per l'abonament a un festival de música, o per la compra de qualsevol altre producte cultural. Seguidament ha assegurat que calen elements per fer de Catalunya un indret de referència cultural: prendre consciència del que és la cultura, polítiques adients, i suport a les iniciatives culturals provinents de l'àmbit privat.

El conseller de Cultura s'ha mostrat radicalment en contra de la pirateria, ha afirmat que baixar-se una cançó o una pel·lícula il·legalment és un acte absolutament immoral, però que malauradament no està mal vist entre els joves. En relació a aquest tema ha afegit que directors de cine, músics i tota mena d'artistes tenen greus problemes per obtenir beneficis dels seus productes degut a la pirateria.

En conclusió, el conseller s'ha mostrat optimista respecte a un futur Estat català, de la mateixa manera ha defensat que si això succeís, Catalunya milloraria pel que fa a l'àmbit cultural.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació