Divendres, 19 d'abril de 2024

La Cova Negra de Matasolana, a punt pel 3r «Concert Tel·lúric»

Es tracta de la tercera edició d'aquest concert, després de l'èxit aconseguit en les edicions de 2011 i 2013

Redacció 24 de juliol de 2015 a les 10:20

La Cova Negra trencarà el silenci dos anys després. Foto: Camerata Sant Cugat


La Cova Negra del Montsec acollirà, dos anys després, una nova edició del Concert Tel·lúric, una actuació única que protagonitzen la Coral Polifònica de Tremp i la Camerata Coral Sant Cugat, sota la direcció del trempolí Xavier Baulies, i que tindrà lloc aquest dissabte a partir de les 19h. El concert, sota el títol 'Música a capella de l'esperit i de l'ànima des del fons de la terra', presenta un programa variat però amb un fil conductor principal que es basa en música de contingut espiritual principalment dels segles XX i XXI amb obres de compositors com Ola Gjeilo, Knut Nysted, Morten Lauridssen, Eric Whitacre i Leonard Cohen entre altres.

Un programa pensat per a transportar l’audiència cap a una experiència musical única en aquest auditori natural d’acústica excel·lent que és la Cova Negra, amb cabuda per a més de 700 persones, i que fa 3.500 anys, en l’Edat del Bronze, havia estat santuari i necròpoli d’incineració i dipòsit d’urnes. Consulta en aquest enllaç l'accés a la Cova Negra.

L'organització recomana portar calçat adequat i roba d’abric, per la diferència de temperatura entre l'exterior (25-30 graus C) i l’interior de la caverna (6-10 graus C). Per seure més còmodament a l’interior de la cova és aconsellable i opcional dur un tamboret portable o cadira plegable o màrfega. L’organització posarà a disposició màrfegues de préstec i servirà begudes al peu del sender.
 

Es tracta d'un espectacle únic. Foto: Camerata Sant Cugat


El Concert Tel·lúric compta amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'Ajuntament de Llimiana, l'Ajuntament de Gavet, l'Ajuntament de Tremp, i l'Ajuntament de Vilanova de Meià
 
Història
 
El Concert Tel·lúric a la Cova Negra de Matasolana és un projecte que ve de lluny i que va anar madurant des de les primeres converses mantingudes ara fa més de deu anys entre Mn Josep Mª Mauri, Vicari General del Bisbat d'Urgell i Xavier Baulies, director fundador de la Coral Polifònica i de Camerata Sant Cugat i que finalment es va dur a terme, per primer cop, l'estiu de 2011.
 
El projecte no pretenia només l'organització d'un concert puntual sinó que tenia la voluntat de continuïtat. En aquest sentit es va fer una prospecció acústica en col·laboració amb Pere Casulleras, professor de l'ESMUC i, després de provar diverses posicions es va poder comprovar que les condicions per a fer música a la Cova Negra són excel·lents.
 
Per tal d'optimitzar la sonoritat de la coral els cantants canten sobre un suport pla de fusta. Pel que fa a la il·luminació, el cor porta llums de leds fixats als faristols i amb un vestuari completament blanc, que produeix un focus d'atenció visual compatible amb el gaudi de les parets de la cova.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació