Divendres, 26 d'abril de 2024

El Dansàneu encara el cap de setmana amb el repte d'assolir els 200 actuants

La cercavila participativa amb direcció artística de Jordi Rubio i el correfoc de cloenda, les propostes més atractives d'un cap de setmana marcadament familiar

Redacció 27 de juny de 2015 a les 09:22

El grup Elai Alai de Portugalete, al recinte firal d'Esterri d'Àneu. Foto: Joan Blanco


Matí de tallers a l'entorn de la gastronomia i els productes de proximitat vinculats al Dansàneu 2015 el viscut aquest divendres. El d'elaboració de formatges per a adults, a mig matí, i el de mató per a infants, aquesta tarda, han penjat el cartell de 'ple' i auguren una bona afluència de públic a partir d'avui a la Fira de productes de proximitat, que tindrà lloc al recinte firal d'Esterri d'Àneu. També els tallers instrumentals es van desenvolupar ahir amb normalitat al llarg del matí, com a preludi de la primera actuació, a la tarda, del grup resident d'Euskal Herria, provinent de Portugalete: Elai Alai.

També ahir al vespre van actuar per primera vegada en aquest Dansàneu els membres de l'esbart Ballets de Catalunya, amb el seu conjunt de música en viu, De Soca-rel. Una hora abans, els seus companys de Sort, els Esmolets i els Xafarostolls, acompanyats de la Xaranga Kina Creu d'Esterri d'Àneu, van actuar pels carrers d'Espot. El Dansàneu s'estén aquest any arreu de les valls en un exercici organitzatiu prou complex.

D'entre el més destacat de la jornada d'aquest divendres es va viure el concert que va tenir lloc al Paller de l'Ecomuseu de les Valls i on el musicòleg Artur Blasco, acompanyat de la violinista resident a la Seu d'Urgell, Marién de Casimiro, va tornar a demostrar, com ja ho va fer dijous a la nit al Pub de l'Era sumant-se a la jam session nocturna, perquè el seu és un nom indiscutible en l'àmbit de la cultura popular i tradicional catalana.

Art i gastronomia

Més enllà de la Fira de productes de proximitat i les seves activitats complementàries, aquest dissabte també tindrà lloc, a l'entorn del carrer Major d'Esterri d'Àneu, la Mostra d'artesania organitzada en col·laboració amb Pirineu Art. Els artesans compartiran espai amb propostes culturals que posen en relleu l'atractiu de la dansa i la música tradicional. Sense anar més lluny, els occitans Vox Bigerri actuaran avui, a la una del migdia, a la plaça de l'Església d'Esterri d'Àneu i a dos quarts de vuit del vespre, a l'església parroquial Mare de Déu de Valldeflors de Rialp, incorporant els cants occitans als sons i melodies que aragonesos i bascos faran sonar al pavelló d'Esterri d'Àneu, mentre assagen la cercavila final.

Cloenda de luxe

La part més festiva d'aquest Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu tindrà lloc aquest dissabte, als carrers d'Esterri d'Àneu, escenari de la tradicional cercavila de cloenda, amb la participació activa de tots els grups residents. Una cercavila que creix i suma, com ho fa tot el festival des del seu inici, la nit del 23 de juny a Isil, la participació activa dels grups de les Valls d'Àneu, més presents que mai en un festival que arrenca del seu batec.

En destaquem la colla de Diables Valls d'Àneu (que farà un correfoc de format generós a partir de dos quarts de dotze de la nit), els membres de l'associació L'Estarna, la xaranga i batucada Kina Creu, els PetaCanyes, els Tocats i Fugats i la colla de Bastoners, tots d'Esterri d'Àneu. Però també els Esmolets i els Xafarostolls de Sort hi prendran part. Prop de dues-centes persones, per tant, en un final de festa que rubricarà cinc dies d'activitats.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació