Dimarts, 23 d'abril de 2024

​Un estudi revela que els peixos de llacs d'alta muntanya s'estan «feminitzant»

Els responsables dle treball han detectat als Pirineus i Eslovàquia el primer cas de feminització en peixos lligada a la contaminació atmosfèrica per disruptors endocrins

Redacció 15 de juny de 2015 a les 14:01

Un pescador al Pirineu de Lleida, en imatge d'arxiu. Foto: ACN


Els peixos dels llacs remots d'alta muntanya a Europa s'estan 'feminitzant', segons revela un estudi realitzat per un equip de l'IDAEA-CSIC, del CREAF i de la Universitat d'Innsbruck (Àustria), i que ha estat publicat a la revista 'Nature Scientific Reports'. L'estudi ha detectat en els llacs remots dels Pirineus i dels Tatras (Eslovàquia) el primer cas en què un vertebrat es feminitza a causa exclusivament de la contaminació atmosfèrica. En concret, s'ha observat que els contaminants que alteren el sistema hormonal -els anomenats disruptors endocrins- van aconseguir arribar a l'interior dels peixos viatjant per l'aire i dipositant-se en els llacs remots.

Segons l'estudi, els llacs d'alta muntanya dels Pirineus i de les muntanyes Tatras, a Eslovàquia, estan rebent aquestes substàncies químiques que s'estan acumulant en els peixos. De fet, s'han trobat disruptors en la seva sang, el seu fetge i el seu teixit muscular, que estan provocant que els mascles presentin característiques femenines. Un dels responsables de l'estudi i membre del CREAF, Jordi Catalan, ha explicat que "aquests llacs estan allunyats de les fonts emissores d'aquests compostos, com les ciutats o els camps de conreu, així que l'única via de contaminació possible és a través de l'aire". 

Un altres dels autors de l'estudi, el zoòleg Reinhard Lackner, de la Universitat d'Innsbruck, ha assegurat que "es podria dir que els peixos mascles s'empassen píndoles anticonceptives involuntàriament". L'efecte d'aquestes substàncies similars a les hormones és menys perceptible en truites femelles, perquè els seus nivells naturals d'estrògens són relativament elevats. Tot i que el grau de feminització que s'ha observat no constitueix una amenaça per a la capacitat reproductiva d'aquests peixos, aquests contaminants són un problema perquè tenen un impacte durador sobre el medi ambient, ja que són molt persistents i s'acumulen al llarg de les cadenes tròfiques, ha explicat. 

Una seriosa advertència per als humans 

Aquests compostos també s'acumulen en els humans i el seu potencial estrogènic pot donar lloc a malformacions en el naixement, obesitat, alteracions en el metabolisme de la tiroide, entre d'altres. Es desconeixen quins són els nivells crítics d'aquesta contaminació difusa, però "els resultats d'aquest estudi s'han de prendre molt seriosament donats els casos creixents de disrupció endocrina en humans. Per tant, les conclusions són rellevants, no només des d'una perspectiva conservacionista del medi natural, sinó perquè alerten d'una possible influència general sobre la salut humana de la contaminació transportada per l'aire, fins i tot a llocs molt allunyats dels focus emissors", segons Joan Grimalt i Benjamí Pinya de l'IDAEA-CSIC, que també han participat en l'estudi.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Societat, pesca, peixos, estudi
Participació