Dijous, 18 d'abril de 2024

​Catalunya es bolca pels 30 anys de la publicació de «Pedra de tartera»

Una publicació amb material inèdit de l'obra de Maria Barbal i un volum d'homenatge dels lectors, principals actes

ACN 17 d'abril de 2015 a les 09:20

Presentació dels actes del 30è aniversari de la publicació de 'Pedra de tartera'. Foto: ACN


Fa just 30 anys que va aparèixer a les llibreries el Premi Joaquim Ruyra del 1984, 'Pedra de Tartera', de la trempolina Maria Barbal, una obra destinada a marcar un punt d'inflexió en la literatura que la veia néixer i que s'ha convertit en una "peça angular" de la literatura catalana. Un conjunt d'institucions i entitats culturals han organitzat diverses iniciatives per commemorar l'efemèride.

Entre d'altres, destaca la publicació d'un volum d'homenatge amb el testimoni de 50 lectors de l'obra, l'homenatge a 'Pedra de tartera' durant la tradicional revetlla de Sant Jordi a les biblioteques, la publicació d'un recull amb material inèdit sobre l'obra i un acte al TNC també la propera tardor. Aquest dimecres s'han presentat a la Biblioteca de Catalunya els actes del 30è aniversari de la publicació del llibre.

Les activitats programades començaran el 9 de juny, amb una taula rodona i de debat en què es farà una relectura actual de la novel·la 30 anys després de la seva publicació. En l'acte, hi intervindran un dels membres del jurat que li va atorgar el premi, Joaquim Carbó i la traductora alemanya Heike Nottebaum, responsable d'una de les traduccions de l'obra que es pot llegir en 15 idiomes. En el decurs de l'acte, s'estrenarà un audiovisual sobre l'obra i es distribuirà entre el públic la publicació 'Pedra de tartera. La construcció d'una novel·la', que presentarà material inèdit de l'obra, com algun capítol que no va ser publicat. 

Durant la tardor d'aquest mateix any, tindran lloc dos dels actes principals. El primer serà un acte amb motiu del 30è aniversari de 'Pedra de tartera' al TNC, que es presentarà el proper juny, i una lectura de fragments de 'Pedra de tartera' a l'acte inaugural del curs acadèmic 2015-16 a l'Ateneu Barcelonès. 

Una edició especial amb l'homenatge dels lectors

També a la tardor es publicarà una edició especial de 'Pedra de tartera' que inclourà un homenatge que una cinquantena de lectors li fan a 'Pedra de tartera', amb disseny de Jordi Embodas i publicat per Grup 62. Emili Rosales, director editorial de Grup 62, n'ha reivindicat la seva vigència afirmant que quan es va publicar es deia que suposava un "canvi de tendència", però considera que, realment, és una "novel·la extraordinària" que es continua llegint avui dia. 

De la seva banda, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, assegura que el conjunt d'actes no són més que una "correcció de la invisibilitat"de les dones escriptores al país i en la llengua català, un oblit "tan sovint denunciat però mai corregit". Així, al seu entendre, es commemora l'èxit d'una obra que ha esdevingut un referent de la literatura europea i universal i un "reconeixement" a una "gran escriptora en actiu". 

La tartera més pallaresa a Tremp per Sant Jordi

Per Sant Jordi, la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp celebrarà la diada amb un acte especial per commemorar els 30 anys de la publicació de la que va ser la primera novel·la de Maria Barbal. Per aquesta ocasió la Biblioteca vol "construir" una tartera de pedres amb paraules pallareses i és per això que anima a participar portant una pedra amb una paraula pallaresa escrita. 
 
Aquesta activitat s’emmarca dins els actes que organitzen les Biblioteques Públiques de Catalunya per a la Revetlla de Sant Jordi i, a la vegada, vincula els 30 anys de Pedra de Tartera amb la seva ambientació al Pallars i l’ús de la parla pallaresa. D’uns anys cap aquí diverses entitats treballen per la difusió del pallarès a partir de la relació literatura i paisatge i la recuperació de paraules pallareses, entre altres.

Maria Barbal: "L'obra ja no em pertany"

Maria Barbal, que no ha pogut ser a la presentació dels actes amb motiu dels 30 anys de la publicació, ha expressat mitjançant una carta la seva satisfacció per la organització i ha insistit que l'obra ja no li pertany. "La vaig escriure jo, però els lectors se l'han feta seva i el nom de l'autora ha esdevingut esborredís", ha llegit Carme Arenas, coordinadora dels actes dels 30 anys. 

Així, lluny de saber-li greu, aquesta circumstància és el "senyal"de l'èxit de la novel·la i la "baula" que la connecta amb els seus orígens, en què es reclama "memòria" per aquelles víctimes de la Guerra Civil que només van esdevenir "una xifra" del conflicte. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació