Dimecres, 24 d'abril de 2024

Obrador Xisqueta, finalista als Premis Nacionals d’Artesania

Catalunya serà la regió més representada aquest any als Premis Nacionals d’Artesania | El ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, entregarà els guardons aquest dimarts

Redacció 16 de març de 2015 a les 17:41

La xisqueta és una raça d'ovella pròpia del Pirineu català. Foto: Obrador Xisqueta


L’Associació Obrador Xisqueta juntament amb l’empresa Blancafort OM SL, el A-FAD (Artistes i Artesans del Foment de les Arts i del Disseny) i l’Escola Massana, Centre d'Art i Disseny, opten a emportar-se quatre dels Premis Nacionals d’Artesania 2014. Els guardons s’entregaran aquest dimarts en una cerimònia presidida pel ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria.

Els premis sòn convocats pel Ministeri d’Indústria, a través de la Escuela de Organización Industrial (EOI) i la càtedra Fundesarte, i la seva finalitat és donar un recolzament institucional als professionals i a iniciatives empresarials del sector de l’artesania. Igualment, els premis tenen com a objectiu impulsar el desenvolupament i la competitivitat de les pimes del sector, per a incentivar en aquestes la innovació, el disseny i la capacitat d’adaptació al mercat.

En la seva IX edició, els Premis Nacionals d’Artesania han registrat un total de 94 candidatures (9 provinents de Catalunya) i entre elles s’han seleccionat prèviament 15 finalistes que opten al Premi en una de les cinc categories. L’Associació Obrador Xisqueta, figura entre els finalistes en la categoria del Premi al Empreniment, que és la gran novetat d’aquesta edició, i que reconeix al emprenedor o empresa emprenedora que hagi destacat per la introducció de nous conceptes en el sector.

L’Associació Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre que neix el 2009 al Pallars Sobirà i que treballa per tornar a donar ús la llana d’ovelles de ramats del Pirineu. Un material autòcton que s’ha deixat d’emprar en les darreres dècades.

El projecte d’Obrador Xisqueta és un exemple d’emprendiment artesà, femení, ecològic i rural. Han aconseguit crear nous productes de llana amb una important innovació en el disseny. Cada any creen una nova col·lecció sota la marca Xisqueta, una firma que transmet modernitat i valors tan actuals como el km 0, el I+D, l’ecologia i la sostenibilitat, i que es pot adquirir a través de la seva botiga online.

El projecte d’Obrador Xisqueta té un doble objectiu. D’una banda, pagar a un preu just la llana d’ovella Xisqueta dels ramats locals perquè els ramaders puguin costejar el preu de la xollada. De l’altra, treballa l'aprofitament de la llana de raça xisqueta que fins fa poc era considerada una raça en perill d'extinció.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació