Dijous, 25 d'abril de 2024

Cançons de pandero a la Biblioteca de Tremp

Fins el 31 de març es pot visitar l'exposició 'Cançons de Pandero' al vestíbul i la planta baixa de la biblioteca

Redacció 5 de març de 2015 a les 11:29
La Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp acull fins el proper 31 de març l'exposició 'Cançons de Pandero' al vestíul i la planta baixa de la biblioteca. La mostra integra el treball transdisciplinar de diferents equips de professionals de museus i institucions culturals catalanes.

Inicialment parteix d'una petició de membres de Carrutxa de Reus per a fer una exposició a càrrec del MEB sobre el pandero quadrat al poble del Masroig amb motiu del seu projecte Jornada sobre el Pandero. Finalment, aquesta exposició s'ha preparat amb el Centre d'Estudis del Masroig, impulsor des de fa trenta anys de la revista Canya i Gram, i l'Ajuntament d'aquesta vila prioratina. Acompanya l'exposició una mostra de documents relacionats amb música tradicional, especialmente de les comarques de muntanya.

Les cançons de pandero, o cançons de tambor, van deixar un record intens a les comarques que van, aproximadament, del Priorat a la Noguera. Però aquests cants es van anar esllanguint durant el segle XX, més a poc a poc o més de pressa. Gairebé sempre eren cantades per les majorales de la Confraria del Roser, encarregades de les feines de l’església durant un any. La Confraria de la Mare de Déu del Roser era important arreu del país, tal com a la majoria de països de llengües neollatines, però el cant solista de les majorales només està documentat -amb alguna excepció- a les comarques de la plana de Lleida i de l’Urgell, fi­ns al Priorat i el Camp de Tarragona.
 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació