Divendres, 19 d'abril de 2024

A punt al Sobirà el sistema de recollida de residus porta a porta

El nou model de recollida es posarà en marxa la segona quinzena de març | S'implantarà a 12 dels 15 municipis i arribarà al 85% de la població de la comarca

Redacció 27 de febrer de 2015 a les 09:25

El sistema s'ha presentat a Sort aquesta setmana. Foto: Imma Gallardo


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat aquesta setmana durant la seva visita a Sort la propera implantació del sistema de recollida de residus porta a porta (PaP) al Pallars Sobirà. Es tracta d’una iniciativa pionera a nivell comarcal i que pot servir de model per a d’altres comarques. La implantació es farà a partir de la segona quinzena de març de forma simultània a la pràctica totalitat de municipis de les valls, excepte els nuclis molt aïllats. D’aquesta forma, arribarà al 85% de la població i suposarà un canvi molt important en el model de gestió dels residus.

El sistema té com a objectiu augmentar tant la quantitat recollida de residus valoritzables com la seva qualitat. Per això cal una participació generalitzada en la separació en origen i en la recollida selectiva dels diferents materials, una determinada disciplina domèstica i un notable canvi d’hàbits. Vila ha animat els pallaresos a col·laborar en el PaP, ja que, "tot i que requereix un cert esforç ciutadà, sobretot a l’inici, els beneficis socials i ambientals que s’obtenen superen amb escreix els inconvenients".
 
El porta a porta al Pallars Sobirà

La implantació del sistema de recollida PaP es durà a terme simultàniament a 25 nuclis de les tres valls de la comarca, repartits en 12 dels 15 municipis del Pallars Sobirà. A la resta de nuclis de les zones rurals s’estendrà i intensificarà el compostatge comunitari. El sistema preveu la recollida de les cinc fraccions de residus (paper i cartró, orgànica, envasos, vidre i resta) en dies determinats al llarg de la setmana.
 
Per a una òptima gestió de la fracció orgànica, està previst construir una planta de compostatge a Sort. Està previst que les obres comencin el mes vinent i acabin aquest estiu. Mentrestant, la fracció orgànica que es reculli es traslladarà per tractar-la a la planta de compostatge de Tremp.
 
El porta a porta a Catalunya
 
A Catalunya hi ha actualment 120 municipis que, de forma parcial o total, fan recollida PaP. D’aquests, 112 tenen implantat totalment aquest sistema de recollida, mentre que 8 més fan bàsicament la recollida a través del contenidor i només en un petit àmbit a través del PaP. Aquests 112 municipis donen servei a prop de 300.000 habitants, 120.000 habitatges i 2.900 grans productors.

Amb els 12 municipis del Pallars Sobirà que s’hi afegeixen, a finals de mes el PaP quedarà implantat a 127 municipis catalans. A banda d’aquesta comarca de l’Alt Pirineu, l’Alt Camp, Osona, el Priorat i la Terra Alta són les que tenen un major nombre de municipis amb aquest sistema de recollida dels residus.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació