Dimarts, 23 d'abril de 2024

El Sobirà visita Vilablareix per conèixer experiències en la recollida porta a porta

En aquest poble gironí es fa la recollida selectiva de residus porta a porta des del 2013

Redacció 3 de febrer de 2015 a les 10:41

La recollida porta a porta s'aplicarà a partir del març. Imatge: Ajuntament de Vilablareix


Representants polítics dels ajuntaments del Pallars Sobirà, tècnics i treballadors del servei de recollida de residus del Consell Comarcal han viatjat aquest darrer cap de setmana fins a Vilablareix, al Gironès, per conèixer de primera mà com s'ha implantat el nou servei de recollida de residus en aquest poble. 

La visita a Vilablareix forma part de la campanya informativa del nou servei de recollida porta a porta que s’implantarà als nuclis de fons de vall del Pallars Sobirà el proper mes de març. El nou servei suposa un canvi substancial en l'organització del servei de recollida, implicarà la retirada dels contenidors del carrer a tots els nuclis on s'implanti i els usuaris hauran de treure cada vespre, davant la porta de casa, el cubell amb la fracció que toqui, segons el calendari de recollida. 

El viatge a Vilablareix ha permès conèixer com es va desenvolupar el canvi de sistema en aquest municipi i veure «in situ» com es porta a terme la recollida, quin impacte visual té el fet de deixar els cubells al portal de casa i les millores aconseguides amb el nou servei.  

Vilablareix va implantar el porta a porta el 2013 i en aquests mesos l'impacte aconseguit ha estat substancial. Una de les dades més importants és que s’ha aconseguit augmentar la fracció de brossa que es recicla d’un 39% a un 85%, reduint així la fracció que va a l’abocador. A més, tal i com s'explica des de l'Ajuntament, les fraccions de recollida selectiva són de mes qualitat i la seva recuperació és molt més fàcil. S'ha aconseguit millorar el balanç econòmic associat a la gestió dels residus, crear llocs de treball directe i alliberar espai de la via pública. 

Al Pallars Sobirà el nou servei començarà a funcionar el proper mes de març. S’iniciarà amb la campanya informativa i de repartiment de material (cubells, calendari de recollida i bosses) destinada als domicilis i als grans productors, i clourà amb la retirada dels contenidors. El nou servei afectarà a un total de 25 nuclis, fonamentalment els de fons de vall, Espot i la vall d’Àssua. En la resta de nuclis es mantindrà el mateix servei de recollida que hi ha hagut fins ara, i s’implementarà el compostatge comunitari per separar la fracció orgànica de la brossa.

Aquest sistema de recollida es porta efectuant des de l’any 2000 a Catalunya. Els primers municipis en implantar-lo foren Tiana, Tona i Riudecanyes i des de llavors més de 120 municipis s’hi han afegit. A Europa és, en aquest moments, el sistema més estès.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació