Dissabte, 20 d'abril de 2024

La fira de la Pobleta acollirà un concurs de Cavall Pirinenc Català i de vaca bruna

La Pobleta de Bellveí acull aquest cap de setmana una nova edició de la Fira Ramadera, que estrena cursa de muntanya

Pallars Digital 3 d'octubre de 2014 a les 08:01
La Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, a la Vall Fosca, inclourà aquest any el concurs comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC) i el concurs d´animals de raça bruna, que ja se celebra cada any. El Director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Lleida, Jaume Fabà, assistirà als actes del diumenge i al lliurament de premis del Concurs de Vaca Bruna dels Pirineus.
 
Com a novetat, el dissabte, se celebrarà el concurs comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC), com a prèvia del Concurs Nacional que tindrà lloc a Salàs de Pallars al novembre. El concurs de vaca bruna es manté i hi participen animals d´una quinzena d´explotacions de dins i fora del municipi i que tindrà lloc el diumenge.
 
També s´exposaran altres races de vaca com són la llemosina, la xarolesa i la salers, i hi haurà una mostra de corders i d´aviram.
Durant tots els dies de fira, es podrà visitar l´exposició inèdita '100 anys de la central hidroelèctrica. Viatge per les centrals de la Vall Fosca', que forma part dels actes del centenari de la posada en marxa de la primera central hidroelèctrica, el 1914.
 
Així mateix, durant els dos dies es podran veure demostracions d´oficis: les puntaires de la Vall Fosca, el torner de fusta a pedal, baster, ceramista, etc. Podrem aprendre com es feia el sabó de casa, el mostillo o el freginat de la mà dels veïns i veïnes de la Pobleta de Bellveí. I els més petits podran participar durant tot el cap de setmana a la gimcana 'Descobrim els racons de la Pobleta de Bellveí'.
 
La representació d´'El tracte Matrimonial', del grup de Teatre La Vall Fosca, serà un dels actes finals de la Fira d´enguany. Aquesta obra mostra un altre tipus de tractes que antigament es feien a les fires.
 
Gastronomia de Fira
 
Un dels elements importants de la Fira és la gastronomia. Durant els dos dies, als restaurants del poble es podrà gaudir del menú típic de Fira que és la girella, cap i pota de corder i les postres de músic.
 
El dissabte al matí es podrà degustar verdura amb rosta, carn ecològica dels Pirineus, i de postres, galetes Flamiselles de la Pobleta. A la tarda, també es podrà presenciar una mostra de cuina de fira en directe, a càrrec de l´Associació d´Empreses Turístiques del Pallars Jussà (APAT).
 
I a la nit, sopar de fira organitzat per veïns i veïnes de la Pobleta, i ball amb l´acordionista Marta.
 
Primera edició de la Cursa Vall Fosca STM
 
Aquest any se celebrarà la primera edició de la cursa de muntanya Vall Fosca STM, organitzada pel club lleidatà GoGoGo Runners en el marc del Saló de l´Esport i Turisme de Muntanya (STM). Aquesta cursa, amb sortida i arribada a la Pobleta, passarà per antics camins de ferradura, els que abans s'utilitzaven per anar a Fira amb els animals i fer els seus tractes. Hi ha dos recorreguts, un de 12 quilòmetres, més popular i amb menys desnivell i un de 22 quilòmetres, per als amants de la muntanya i els desnivells.
 
La cursa de 12 quilòmetres passarà pels nuclis d´Estavill i Antist, mentre que la més llarga, passarà per aquest mateixos pobles i s´hi afegeixen Castell-estaó, la Plana de Mont-ros i Beranui.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor