Dissabte, 20 d'abril de 2024

La brama del cérvol, un reclam turístic del Pallars Jussà

Cada any per aquestes dates la Reserva Nacional de Caça de Boumort és escenari de la lluita ferotge dels cérvols per conquistar les femelles

Pallars Digital 8 de setembre de 2014 a les 11:23
La brama del cérvol és un dels espectacles més impressionants de la natura que es poden observar des de mitjan setembre fins a mitjan octubre a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, situada al nord-est de la comarca del Pallars Jussà; al Parc Natural de l´Alt Pirineu, i al Parc Nacional d´Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En els darrers anys, l´observació dels grans ungulats salvatges en zel s´ha convertit en un reclam turístic.
 
Coincidint amb l´època de l´aparellament, els cérvols mascles competeixen amb els seus brams per conquistar les femelles. A més, els grans ungulats dominants creen els seus propis harems, bramen constantment i marquen el territori rascant els troncs dels arbres amb la cornamenta. Els individus dominants desenvolupen una intensa activitat per mantenir unit l'harem durant aquesta època de zel i no paren de perseguir-se i de lluitar amb la resta de mascles competidors.
 
És una època en què és fàcil observar cérvols pel bosc o, fins i tot, creuant els camins i les carreteres. Cal dir que les millors hores per escoltar bramar els animals són a primera hora del matí, al capvespre i a la nit.
 
Per tal de facilitar l´accés a aquest espectacle únic de la natura, diferents cases de turisme rural del Pallars Jussà, conjuntament amb una empresa de taxis 4x4, ofereixen paquets turístics, que inclouen l´allotjament, el trasllat a la Reserva de Boumort amb 4x4 i un guia especialista que facilita l´accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona. La iniciativa de l´Associació de Cases de Turisme Rural, 'Vine al Pallars, Viu el Jussà', també ofereix sortides guiades a la brama del cérvol. 
 
Per als visitants que accedeixin a la reserva de Boumort pel seu compte, l´Estació Biològica del Pallars Jussà ofereix el servei d´interpretació de la brama del cérvol per mitjà d´un guia especialista que, situat en un punt estratègic, facilita als visitants les claus per gaudir de l´experiència de la brama. Aquest servei només funciona els caps de setmana, de mitjan setembre a mitjan octubre.
 
Pel que fa al Parc Natural de l´Alt Pirineu i al Parc Nacional d´Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l´empresa Obaga, que es dedica a activitats d´interpretació i estudi del medi, organitza excursions per gaudir de la brama del cérvol amb guies-interpretadors acreditats d´ambdós parcs. A més, durant l´any l´empresa programa recorreguts d´interpretació pels dos espais naturals protegits. En ambdós casos, l´activitat es reserva als adults i als infants més grans de 6 anys.
 
La Reserva Nacional de Caça de Boumort té una extensió d´unes 15.000 ha i es troba situada entre les valls de la Noguera Pallaresa i el Segre. L´espai inclou les serres de Boumort, Carreu, Cuberes i Batsacans. Pel que fa a la fauna, l´espècie característica és el cérvol ibèric, ja que hi ha una de les poblacions més importants i ben estructurades dels Pirineus. A més, és el millor espai natural de Catalunya per observar voltors. Actualment la serra de Boumort és l´únic indret d´Europa on hi nidifiquen les quatre espècies d´ocells carronyaires del continent.
 
També hi destaca la presència de l´isard, el cabirol, el porc senglar, el gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc, la becada, el trencalòs (és la zona de Catalunya amb més presència d'aquesta espècie), l'aufrany, l'àliga daurada, el falcó pelegrío el duc. Entre els carnívors hi destaca la presència de la guineu, el teixó i la fagina.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor