Dissabte, 20 d'abril de 2024

El Pallars Sobirà es convertirà en la primera comarca del Pirineu de Lleida a fer la recollida selectiva porta a porta

Els veïns hauran de deixar els residus davant la porta de casa en uns dies i hores determinades, segons el tipus de fracció

Pallars Digital 18 d'agost de 2014 a les 09:11
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà posarà en marxa a partir de la primavera del 2015 la recollida selectiva porta a porta. Aquesta mesura s'aplicarà als fons de les valls, a Espot i a la Vall d'Àssua, fet que suposarà arribar al 85% de la població total. La recollida selectiva porta a porta consisteix a  deixar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a que els recullin els serveis municipals.
 
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llatzer Sibís, ha afirmat que la recollida porta a porta té el mateix cost que en contenidors i que és més eficient i sostenible ambientalment. La implantació de la recollida porta a porta suposarà un cost aproximat d'1,3 milions d'euros. Gairebé la meitat del pressupost, 500.000 euros, es destinarà a la construcció d'una planta de tractament per la fracció orgànica. Aquest canvi en la recollida d'escombraries també suposarà haver de comprar nous vehicles, que comportaran una despesa de 400.000 euros. El 50% del pressupost ve finançat per ajuts externs, a través del programa europeu ENPI Conca Mediterrània i l'Agència Catalana de Residus, i el 50% restant es finançarà amb fons propis.
 
Sibís argumenta que amb aquesta iniciativa es frenarà el volum de residus que es genera, s'acabarà amb conflictes quotidians per la ubicació dels contenidors, es complirà amb directius europees que apunten en la separació orgànica com a repte de futur i es guanyarà aparcaments, espais ara ocupats pels contenidors.
 
El porta a porta es començarà a fer a les poblacions del fons de les valls; Gerri de la Sal, Baró, Montardit, Sort, Rialp, Llavorsí, Escaló, Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu o València d'Àneu. Altres localitats que no són fons de vall i s'aplicarà el porta a porta pel volum de població o de residus que generen són: Espot, Llessui o Altron. A l'entrada i la sortida de la comarca s'habilitarà àrees d'emergència per dipositar els residus, que seran molt pràctiques per les segones residències. D'aquesta manera el dia que abandonen la comarca tindran un lloc on dipositar tota la brossa.
 
Ara, s'està realitzant una campanya d'informació, centrada bàsicament en els grans productors com hotels, restaurants i comerços. A més, es realitzen enquestes per conéixer el volum de cada fracció que poden arribar a generar, l'espai del qual disposen i la predisposició.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor