El
Molí de la Vall de Barcedana, al municipi de
Gavet de la Conca, ha estrenat aquest dimecres la temporada i ha mòlt les primeres olives. El productor d’oliva i responsable del molí,
Ivan Caelles, ha explicat que
l'oli d'enguany serà de "més qualitat i més quantitat" que l'any passat,
collita marcada per la sequera. També ha destacat que cada cop més,
a causa del canvi climàtic,
al Pallars Jussà avancen la collita.
La
meteorologia i les
inversions en tecnologia al molí han permès començar molt més aviat i poder fer un
oli d'oliva extra verd molt primerenc. La majoria dels socis del Molí formen part de l'
Associació de Productors d'Oli del Pallars Jussà, entitat que treballa per la creació d'una marca col·lectiva. Caelles explica que la producció d'olives depèn també de la
varietat d'oliveres i de la zona del Pallars. Per regla general ha explicat que
la producció serà "
més bona" i de "més tones".
Ivan Caelles abocant les olives al Molí de la Vall de Barcedana. Foto: M. Lluvich / ACN
L'inventari de varietats locals d'olivera que s'ha fet al Pallars, per part de l'
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (
IRTA),
ha documentat 29 varietats diferents, algunes d'elles
en perill d'extinció, i de les quals només se n'ha pogut documentar un exemplar.
L'estudi que ha conclòs que
"els olis del Pallars són molt rics en polifenols i àcid oleic i tenen una gran personalitat" donada per la zona on es troben fa que els productors cada cop apostin per fer
olis de monovarietats. El moliner
Sergi Arnau Castaño ha explicat que el cupatge d'olis de varietats autòctones amb altres varietats dona resultats "molt interessants".
Els olis del Pallars són molt rics en polifenols i àcid oleic. Foto: M. Lluvich / ACN
385 explotacions al Pallars
Al Pallars Jussà hi ha documentades
722 hectàrees de conreu d’olivera i
385 explotacions.
La majoria, 295, amb menys de 2 hectàrees de superfície. Pel que fa a la producció d'olives que es pot arribar a fer al Pallars Jussà, està entre les
700 tones i un milió de quilos. Al Molí de la vall de Barcedana aquesta temporada confien arribar a les
300.000 tones. El Molí es va refer i l’any
2021 va estrenar maquinària amb tecnologia punta, que permet produir olis d’excel·lent qualitat i ser "molt competitius" al mercat.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi