Dimarts, 16 de juliol de 2024
medi ambient

El Parc de l'Alt Pirineu se suma a un projecte per mantenir espais oberts als boscos i reduir el risc d'incendi

Es tracta de “Desbosiguem!”, on hi participen centres i organitzacions de Catalunya, França i Andorra

Pallars Digital Pallars Sobirà | 31 de maig de 2024 a les 08:17
El canvi climàtic contribueix al tancament del bosc i a la pèrdua de les zones obertes com són clarianes, feixes o petits prats | PNAP
El Parc Natural de l'Alt Pirineu s'ha sumat al projecte transfronterer Desbosiguem!, on també participen centres i organitzacions de Catalunya, França i Andorra. La iniciativa vol donar suport al manteniment dels espais oberts del Pirineu, mantenint la diversitat, les pràctiques pastorals i reduint el risc d'incendi forestal.

El canvi climàtic contribueix al tancament del bosc i a la pèrdua de les zones obertes com són clarianes, feixes o petits prats. L'augment de les temperatures i la pèrdua de les activitats rurals dificulten cada vegada més el manteniment dels espais oberts a l'alta muntanya. El bosc s'expandeix fins i tot en les franges properes als pobles, urbanitzacions i disseminats en tot el Pirineu.

En concret, s'elaborarà un manual de bones pràctiques sobre l'obertura i manteniment dels espais forestals oberts. S'hi integraran combinacions de tècniques de gestió del medi rural-forestal, com ara la desbrossada, el silvopastoralisme, les aclarides, o el foc prescrit. D'altra banda, es modelitzaran diversos escenaris d'incendi forestal, a fi de poder veure quins són els que podrien contribuir més fàcilment als incendis forestals d'alta intensitat, relacionant-los amb les diferents estructures del bosc i d'espais oberts.

En el cas concret del Parc Natural de l'Alt Pirineu, això servirà també per desenvolupar un primer pla estratègic de prevenció d'incendis forestals del Parc, en què el foc es concebrà també com una eina de diversificació del paisatge forestal, similar al que ja s'ha desenvolupat a la Val d'Aran.
 
Per fer-ho, el projecte es fixarà en tres àrees principals: en primer lloc, analitzar el règim d'incendis forestals i avaluar-ne l'impacte sobre el medi ambient i dissenyar una estratègia transfronterera. D'altra banda, identificar i desenvolupar diversos mètodes de reobertura de guarets, reducció del combustible forestal i manteniment de boscos i pastures a partir d'onze projectes pilot.

Finalment, es dissenyarà una caixa d'eines per ajudar a la presa de decisions en el marc de les accions de restauració de zones cobertes de matolls i arbres o de prevenció d'incendis i, al mateix temps, millorar les competències dels professionals implicats en el manteniment de les zones rurals.


Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació