Dijous, 25 d'abril de 2024

Èxit de participació en la 50a edició de la Cursa del Bassiero

La cursa, celebrada als voltants del cim del Bassiero i amb seu a Esterri d'Àneu, ha triplicat les inscripcions respecte l'any anterior

Pallars Digital 17 de març de 2014 a les 08:41
Esterri d'Àneu va acollir el darrer cap de setmana la 50a edició de la Cursa del Bassiero, una prova organitzada per la Unió Excursionista de Catalunya. La Bassiero és una travessa d´esquí de muntanya que es celebra al bell mig del Parc Nacional d´Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, als voltants del Pic del Bassiero. Aquest any no només celebrava les noces d´or, sinó també el rècord de participació, que triplicava el número aconseguit l´any anterior.

Fins a 159 persones de prop d'una setantena d'equips van participar a una prova que enguany estrenava nou recorregut i tres itineraris diferents: èlit, popular i categories junior i cadet.

A les 8 de la matí els participants sortien ahir en direcció a la Vall de Ruda i omplien la muntanya de traces a ritme de competició. Al llarg del recorregut, 12 controls de pas vetllaven perquè els corredors seguissin el camí establert i les normes que dicta la Federació d´Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Després de dos hores i dinou segons arribava la parella de corredors Cadets formada per Aribau Portillo i Albert Artís, que havien fet el recorregut vàlid per la seva categoria, de 1050 metres de desnivell. La parella guanyadora femenina, formada per Judith Buyse i Júlia Massagué va necessitar 52 minuts més per convertir-se en les guanyadores de la seva categoria.

Joaquim Júlia i Jordi Martin es van imposar en la categoria Júnior, que amb un temps de 2 hores i 38 minuts van fer el recorregut curt, de 1600 metres de desnivell.

La categoria d´èlit va necessitar molt més temps per fer tot el traçat de la cursa, ja que el desnivell del recorregut d´enguany (2600 metres) i la distància (uns 26 quilòmetres), convertien la travessa amb esquís en una autèntica prova de fons per les valls del Parc Nacional d´Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Així doncs, la parella formada per Xavier Freixinet i Robert Miguelez va necessitar 3 hores i 37 minuts per fer tota la cursa, i en categoria femenina l´andorrana Ariadna Tudel i la seva parella, Valerie Lafitte, van completar el recorregut amb un temps de 4 hores i 48 minuts.

Tant la sortida com l´arribada van ser retransmeses per 'streaming' en un canal de youtube que estava projectat a la Plaça de La Closa d´Esterri d´Àneu, davant l´Ajuntament.

Un cop finalitzada la cursa, participants, organitzadors de la UEC de Barelon a i una delegació de la FEEC (entre el quals hi havia el president, Jordi Merino) van celebrar un dinar popular que va culminar amb l´entrega de trofeus i un sorteig de material de muntanya. L´acte simbòlic de la celebració va arribar amb la sortida d'un pastís amb el número 50. El president de la UEC de Barcelona, Jordi Videllet, i un veterà corredor que va participar en la primera edició de la Travessa amb Esquís de la UEC de Barcelona, Antoni Villena, van bufat conjuntament les espelmes.

Després d´un discurs d´agraïment a càrrec del president de l´entitat barcelonina es va donar per finalitzat el cap de setmana de la Cursa del Bassiero, dos dies on l´esquí de muntanya ha estat el protagonista i on s´ha demostrat que aquest esport cada vegada té més adeptes. L´organització de la Cursa del Bassiero ja comença a pensar en la 51ena edició.