Dijous, 25 d'abril de 2024

Com podria ser el ball de pactes a Tremp després de les eleccions?

Per primer cop amb set llistes, la capital del Pallars Jussà es troba davant l'escenari postelectoral més incert dels últims anys

Tomàs Garcia Espot Tremp | 25 de maig de 2023 a les 11:43
Quatre dels set candidats durant el debat electoral de Pallars Digital a Tremp | Arnau Ubach
A l'espera que la ciutadania es pronunciï aquest diumenge, a Pallars Digital explorem quines són les aliances més factibles entre els partits que es presenten a Tremp després de les eleccions municipals. Es tracta d'unes previsions fetes d'acord amb les preguntes als candidats que van participar el dissabte 20 maig al debat electoral a la capital del Jussà.

  
Una de les qüestions va ser: En aquest cas d'assolir la majoria qui serà el primer a qui trucaràs per iniciar converses? D'acord amb les respostes dels caps de llista de Compromís per Tremp, ERCJunts Ara Tremp, aquests són els pactes més probables després dels comicis, a l'espera dels resultats oficials. Les entrevistes dels candidats a Ràdio Tremp també han deixat algunes pistes sobre els possibles escenaris postelectorals a la ciutat.

Compromís per Tremp: patientia prima virtus est

 
Després que l'any 2019 es quedés a les portes de la majoria absoluta per només un regidor, en aquestes eleccions Compromís per Tremp ha optat per la prudència i la paciència. Amb uns resultats força imprevisibles, la seva cap de llista, Sílvia Romero, prefereix no fer cap pronòstic ni tampoc desvelar amb qui preferiria pactar en primera instància. Durant el debat electoral sí que va assegurar, però, a qui trucaria primer: "Segurament a la llista més votada, que espero que sigui després de la meva".
 

ERC: mantenir la parella estable


Mentrestant, Esquerra Republicana ha estat un dels més transparents a l'hora de parlar d'acords. La seva candidata, l'alcaldessa Maria Pilar Cases, opta per repetir la fórmula dels darrers vuits anys si els números acompanyen: fer tàndem amb Junts. El soci de govern, però, té ara una nova cara; un fet que no suposa cap inconvenient per a Cases, tal com va afirmar a l'entrevista emesa per Ràdio Tremp. Durant el cara a cara electoral també ho va deixar clar: "Al primer que trucaré serà al Quim Delgado".

Junts: oberts a parlar amb tothom

 
Per la seva banda, Quim Delgado també es veu com a força guanyadora el pròxim 28-M. El cap de llista ho té clar, tot i assegurar també que els resultats són imprevisibles. Respecte a quin candidat trucaria després dels comicis, Delago afirmava que "al segon més votat perquè el primer soc jo". Això durant el debat, perquè a l'entrevista de Ràdio Tremp es mostrava obert a parlar amb tothom, però confrontant els projectes de municipi abans d'arribar a acords.
 

Ara Tremp: la potencial frontissa

 
En cas -com es preveu- que els resultats arribin a ser molt ajustats, la possible entrada amb força d'Ara Tremp a l'ajuntament pot ser clau per a la formació de govern. En aquest sentit, el seu cap de llista, Pep Fillat, assegura no tenir cap preferència a l'hora de pactar. "Estem oberts a tothom, tinc 100% llibertat", explicava als micròfons de Ràdio Tremp. Així i tot, Fillat afirma que "sortim a guanyar, som l'alternativa".

En general, doncs, les forces que poden aconseguir representació a Tremp han preferit ser prudents. La raó és senzilla. Per primer cop amb set llistes, la capital del Pallars Jussà és a les portes d'un escenari postelectoral molt incert, i que es preveu força mogut. La possibilitat o no d'un pacte dependrà de si els respectius partits surten reforçats o bé debilitats de les urnes. El ball de xifres serà la clau de volta de tot plegat. Alea iacta est.

Cens total:4.220
Escrutat100,00%
Vots comptabilitzats:2.85667,68%
Abstencions:1.36432,32%
Vots nuls:511,79%
Vots en blanc:732,60%
PartitVots%Regidors
CP1.23243,92%6
ERC-AM88031,37%4
JxCat-JUNTS62022,10%3
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació