16 d'abril de 2024
astronomia

Un reflector experimental permet calibrar l’altímetre del satèl·lit «Sentinel-6» des de l’Observatori del Montsec

El dispositiu ha demostrat un rendiment excepcional, comparable al d’aparells més complexos i costosos que utilitzen a l’Agència Espacial Europea o la NASA

Pallars Digital Sant Esteve de la Sarga | 13 de desembre de 2022 a les 10:46
Imatge del reflector a l'Observatori del Montsec | isardSAT
L'empresa isardSAT ha dissenyat i instal·lat a l’Observatori del Montsec un reflector per calibrar l’altímetre Poseidon-4 del satèl·lit Sentinel-6. Es tracta d'un dispositiu que ha demostrat un rendiment excepcional, comparable al d’aparells més complexos i costosos que utilitzen institucions com l'Agència Espacial Europea (ESA) o la NASA.

Des del seu llançament l’any 2020, en el marc del programa Copernicus de la Comissió Europea, el satèl·lit Sentinel-6 analitza variables clau com l’augment del nivell del mar provocat pel canvi climàtic mitjançant l’altímetre Poseidon-4. isardSAT ha desenvolupat un reflector capaç de calibrar-lo amb una precisió del voltant d’un centímetre, i gràcies a una tecnologia molt menys costosa i complexa que la que s’utilitza habitualment per al calibratge de satèl·lits.


El Poseidon-4 mesura contínuament la distància entre el satèl·lit i la superfície de la Terra. Les seves dades s’utilitzen tant per previsions meteorològiques a curt termini com per estudis globals d’oceanografia i de clima. Com qualsevol processament avançat de dades, aquest instrument necessita un calibratge periòdic per verificar que funcioni correctament; un procés que s’aconsegueix col·locant aparells a la Terra en ubicacions conegudes i amb característiques concretes.
 
El reflector s’ha instal·lat a l’Observatori del Montsec, situat al municipi de Sant Esteve de la Sarga i gestionat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC); un emplaçament idoni per les seves característiques geogràfiques i operatives. L'aparell permet que l’altímetre del Sentinel-6 mesuri la distància que separa el satèl·lit de la Terra amb una precisió del voltant d’un centímetre.

El calibratge dels altímetres es fa habitualment amb transponedors, equipaments actius complexos i costosos només a l’abast de grans institucions com l’ESA o la NASA. Però els darrers avenços en algorismes de processament de senyal han fet possible calibrar els altímetres mitjançant una instrumentació menys complexa i més assequible: els reflectors passius. A diferència dels transponedors, aquests dispositius reflecteixen les ones dels satèl·lits sense la intervenció de cap dispositiu electrònic; utilitzen únicament tres plaques metàl·liques col·locades de forma ortogonal.
 

Localització de l’Observatori del Montsec respecte a la traça del Sentinel-6. Foto: isardSAT / Google Earth


Des de la instal·lació i l’ajustament del reflector el setembre del 2021, les dades adquirides per l’altímetre Poseidon-4 del Sentinel-6 al seu pas per sobre l’observatori del Montsec mostren una precisió excepcional, mesurant la distància entre el satèl·lit i la Terra (més de 1.300 quilòmetres de distància) amb un marge d’error d’escassos centímetres.

Aquests resultats, comparables als que obtenen els transponedors, són essencials per la resta de mesures que fa el satèl·lit al voltant de la Terra, i ja s’han presentat en diverses conferències internacionals. Els bons resultats aconseguits pel reflector obren diverses vies de recerca, com el monitoratge de la deriva tectònica de l’emplaçament mitjançant un sensor GNSS per millorar la qualitat del calibratge.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació