Divendres, 19 d'abril de 2024
literatura

Maria Barbal ingressa a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona

L'escriptora pallaresa ha entrat a formar part de la històrica societat literària recordant els seus orígens pallaresos

Redacció Barcelona | 30 de novembre de 2022 a les 08:34
Barbal ha volgut recordar els seus orígens pallaresos durant el discurs d'ingrès a l'Acadèmia | Pere Francesch/ACN
Maria Barbal ha ingressat definitivament a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. En un acte celebrat aquest dimarts al vespre, l'escriptora trempolina, que va ser escollida com a nova membre de la històrica societat literària el gener del 2021, ha certificat la seva entrada a la institució amb el discurs titulat Realitat i ficció en la novel·la.

L'autora ha qualificat d'"honor" haver estat elegida com a nova acadèmica, alhora que ha agraït profundament que el seu nom fos proposat. "La vacant que aspiro omplir em produeix encara un plus de satisfacció", ha assegurat. I és que Barbal ha passat a ocupar el lloc va deixar el filòleg i professor universitari Alberto Blecua Perdices, mort el gener del 2020, i que l'escriptora ha definit com un home "savi, afectuós i amb sentit de l'humor".


Per altra banda, Maria Barbal s'ha mostrat satisfeta per "entrar a formar part del grup escàs de dones que fins ara han tingut l'honor de pertànyer a l'Acadèmia de Bones Lletres". En aquest sentit, ha explicat que li sembla "just que aquest nombre vagi augmentant en aquest segle XXI". "Queda molt perquè la balança s'anivelli, però en els darrers temps s'està avançant", ha apuntat.

Així mateix, durant el discurs com a nova membre, l'escriptora ha justificat la seva dedicació a la literatura. "No puc fer-ho sense destacar els meus orígens", ha assenyalat. "El camí de cada persona està marcat per elements de la seva herència familiar: provinc d'una petita ciutat del Ponent de Catalunya, Tremp, capital del Pallars Jussà; de família treballadora, amb un pare amb gran afició als llibres, i tots dos, pare i mare, a les paraules".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació