Dissabte, 20 d'abril de 2024
salut

Les dones del Pallars Jussà denuncien que fa gairebé tres mesos que no tenen llevadora

L'Institut Català de la Salut reconeix el problema, però assegura que hi posarà solució abans de dues setmanes

Redacció Pallars Jussà | 31 d'octubre de 2022 a les 11:32
Una llevadora atenent una embarassada | ICS
El Pallars Jussà no disposa de servei de llevadora des de fa gairebé tres mesos. Així ho han denunciat diverses dones i col·lectius de la comarca, que exposen que la situació suposa "una vulneració dels seus drets a l'atenció sexual i reproductiva". En declaracions a Pallars Digital, Alba Alegret, membre del Col·lectiu Feminista del Pallars Jussà, explica que el CAP de la Pobla de Segur no disposa de llevadora des del mes de juliol, ja que aleshores va demanar la baixa i a més, està a punt de jubilar-se.

Una plaça, exposa Alegret, que encara no ha estat coberta, i que ha obligat moltes dones a acudir al metge de medicina general, que decideix si les deriva a l'Hospital del Pallars de Tremp. A més, denuncia, el CAP de la capital del Jussà tampoc disposa de llevadora, mentre que al centre hospitalari només hi ha una ginecòloga que, segons asseguren, només atén a dones embarassades.

Aquesta circumstància, exposen des del col·lectiu, ha provocat que diverses dones hagin d'esperar mesos per fer-se proves com ara una citologia -la qual no es considera com a "prioritària"- o bé demanar hora a la privada. En aquest sentit, Alba Alegret assenyala que l'absència del servei de llevadoria "posa en risc la nostra salut". "Hi ha un col·lapse real del sistema; necessitem un especialista", declara.

Segons Alegret, la manca de llevadores s'inscriu en la problemàtica general que viu actualment el món rural, i que posa de manifest la "inequitat territorial". "No troben gent que vulgui pujar aquí i cobrir la plaça", lamenta. Per aquest motiu, han animat a totes les dones de la comarca a posar una queixa en línia o als centres d'atenció primària per tal de visibilitzar el problema. "No pot ser que cap institució encara no ho hagi denunciat", exposa Alegret, que afirma que el problema "no se soluciona posant pedaços".

L'ICS assegura que solucionarà el problema

 
Per la seva banda, l'Institut Català de la Salut (ICS) ha explicat que reconeix el problema i que hi posarà solució abans de dues setmanes. En declaracions a Catalunya Ràdio, la directora assistencial de l'ICS al Pirineu, Meritxell Feixes, afirma que compren el "malestar" per haver de fer tants quilòmetres, però assenyala que el servei de llevadora no s'ha interromput, sinó que "s'ha vist afectat".

Així mateix, Feixes assegura que la vacant "es cobrirà l'any que ve", mentre que des de l'Institut Català de la Salut apunten que malgrat les baixes de personal que han tingut, el servei estarà restablert "d'aquí a 15 dies com a màxim".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació